Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 13. januar 2005 kl 21.30 Deadline Torp

Da Norge holdt pusten

Emil Forselius (foran) og Danilo Bejarano i
Emil Forselius (foran) og Danilo Bejarano i "Deadline Torp". (Foto: Trond Mjøs)
I en todelt thriller har NRK Drama og regissør Nils Gaup dramatisert hendelsene som utspant seg før og under gisseldramaet på Torp flyplass høsten 1994. Dramaet, som begynte med det brutale ranet av Østre Halsen postkontor, huskes av svært mange nordmenn, både på grunn av den åndeløse jakten på ranerne og ikke minst den usedvanlig dramatiske frigjøringen av gislene på Torp flyplass et drøyt døgn seinere.

Selv om skildringen i det meste ligger svært tett opp til virkeligheten og bygger på nitid research, er ikke dette en rekonstruksjon. Det er benyttet kunstnerisk frihet både med hensyn til persontegninger og dialog, og det er skiftet navn på karakterene.

Det understreker Nils Gaup ("Veiviseren", "Hodet over vannet"), som sammen med den svenske manusforfatteren Håkan Lindhé nå gir oss historien om Norgeshistoriens mest dramatiske gisselaksjon.

Ideen til å filmatisere Torp-dramaet kom fra NRKs sportsreporter og programleder Dag Erik Pedersen, som selv er fra Larvik-området.

Mange involverte
Svært mange var involvert i hendelsene dette skjebnesvangre døgnet, og alle har "sin" historie å fortelle. I NRK Dramas versjon er noen aktører mer sentrale enn andre både som kilder og i selve handlingen, og det er foretatt endringer som er nødvendige for "Deadline Torp" som drama og fiksjonshistorie.

Jørgen Langhelle. (Foto: Ole Kaland, NRK)
Jørgen Langhelle. (Foto: Ole Kaland, NRK)
De to mest sentrale personene i filmen er politibetjenten som forhandlet med gisseltakerne, og som senere selv ble tatt som gissel, spilt av Jørgen Langhelle, og Larviks politimester som ledet aksjonen på Torp, spilt av Sverre Anker Ousdal. I tillegg kommer selvsagt de to ranerne og gisseltakerne, som gestaltes av de svenske skuespillerne Danilo Bejarano og Emil Forselius.

Gørild Mauseth spiller politibetjenten som ble tatt som gissel sammen med et eldre par, spilt av Rut Tellefsen og Ingvar Hirdwall. Sven Nordin spiller snekkeren som ble tvunget til å kjøre ranerne rett etter at bilen deres sviktet.

Sjelden kost
Gissel- og skytedramaer er sjelden kost i Norge, så sjelden at det klarte å inspirere selv en regissør som har takket nei til å lage actionfilmer i Hollywood.

Foto: Trond Mjøs
Foto: Trond Mjøs
- En mer fullblods thriller fra virkeligheten har knapt blitt laget i Norge. For meg er dette nytt og spennende stoff å jobbe med, og ikke minst annerledes, sier Nils Gaup. - Jeg har ikke noe ønske om at det er støyende spesialeffekter som skal komme i fokus i mine filmer. Torp-dramaet består derimot av mennesker som vi kan forholde oss til. Det er et drama som forteller oss at helt ekstreme og traumatiske hendelser kan hende oss alle, sier Gaup.

Annen og siste del sendes torsdag 20. januar.

Norsk thriller i to deler
Del 1
Produksjon: NRK Drama
Regi: Nils Gaup
Manus: Håkan Lindhé
Etter en idé av Dag Erik Pedersen
Produsent/prosjektleder: Anne Birte Brunvold Tørstad

I rollene (navn på karakterene er fiktive):
Jørgen Langhelle: Politibetjent Åge Lamberg
Emil Forselius: Gisseltaker Dovor Mladenovic
Danilo Bejarano: Gisseltaker Miro Bilic
Gørild Mauseth: Politibetjent Kristin Slettemark
Sverre Anker Ousdal: Politimester Jørgen Schold
Rut Tellefsen: Gissel Astri Johansen
Ingvar Hirdwall: Gissel Birger Carlsson
Sven Nordin: Snekker Per Kristian Hoveng

Pressekontakt: Helene Amlie, 23 04 77 51/95 10 02 99


LENKER
  • Les mer