Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 31. mars 2008 kl 19.55 Faktor: Utmattet

Tilbake til livet


Eskil Aasmul er 35 år. Han har ME – kronisk utmattelsessyndrom. Klarer han utfordringen med å ta hånd om seg selv? Svaret får du i Faktor.

Eskil Aasmul bor i kjelleren hos foreldrene sine. Han har sovet så mange år der nede at han er usikker på om han greier å sove andre steder. Han tar med seg soveposen sin til noen venner for å prøve. Han må manne seg opp til første natt uten mor og far, omtrent som om han skulle være en åtteåring.

Drillos tallmagiker
Navnet Eskil Aasmul dukket opp på avisenes sportssider midt på nittitallet. Flere ganger ble han omtalt som "Drillos hemmelige tallmagiker". Den unge matematikeren klarte å avsløre kodene FIFA bruker i rankingen for landslagsfotballen.

Men for ti år siden fikk han store helseproblemer. Legene mente det dreide seg om psykologiske forstyrrelser, og Eskil begynte i terapi. Først i 2000 fikk han den endelige diagnosen: ME eller CFS. På norsk: kronisk utmattelsessyndrom.

Ca 10 000 nordmenn
Det er en omdiskutert og merkelig sykdom – som å løpe maraton med influensa, sier noen. Alt blir et ork, kroppen stritter imot på alle områder. Pasienten tvinges inn en passiv livsstil.

Typisk for dem som rammes, er at de på forhånd er meget aktive mennesker. De har hatt mange jern i ilden og er ofte svært samvittighetsfulle. Ca 10 000 nordmenn har fått diagnosen ME, og tallet øker kraftig.

Eskil er blant de rundt tre prosent av ME-pasientene som blir alvorlig syke. Han ble sengeliggende i flere år, i perioder uten noen kontakt med omverdenen. Sykdommen kostet ham ekteskapet, og han måtte avbryte studiene. Han flyttet hjem til foreldrenes hus der han nå møysommelig bygger seg opp igjen.

Skrev roman
Faktor er med når Eskil begynner å nærme seg dagliglivet igjen. Blant annet drar han til nærmeste bokhandel for å sjekke salget av en roman han har skrevet. Og vi får se om han virkelig greier å gjennomføre overnattingsprosjektet sitt.

Dokumentar fra Faktaredaksjonen, Program riks, Trøndelag
Programansvarlig: Tore Rosshaug, NRK Tyholt tel 73881200
Prosjektleder: Henning Skjæret, NRK Tyholt tel 95031931 Kontaktperson Steinar Dahl, tlf 23 04 74 57
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900