Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 12. mai 2004 kl 19.55 Typisk norsk

Slang og sjargong

Petter Schjerven belyser flere sider ved det norske språket. (Foto: Ole Kaland, NRK)
Petter Schjerven belyser flere sider ved det norske språket. (Foto: Ole Kaland, NRK)
Hva er slang? Hvordan oppstår det, og hvilken betydning har det for den øvrige språkutviklingen? Petter Schjerven snakker om slang. Dessuten skal det handle om den vanvittig irriterende orddelingen, og det blir en diskusjon om filmdialog med Aksel Hennie.

De fleste av oss bruker slang i en eller annen sammenheng. Men slang varierer stort mellom sosiale lag og tidsepoker. Kristine Hasund er slangekspert. Hun forteller hvor slangen kommer fra, hvem som bruker slang, hvordan slang skapes og hvordan slang etter hvert kan bli til rettskrivning.

Hans Christian Grønn har skrevet romanen "Det som er strengt". Han forteller mer om slang fra hans ungdom på Lindeberg i Oslo på slutten av 1980-tallet.

Kebabnorsk
"Kebabnorsk" er et nyord. Det beskriver et muntlig språk som er en blanding av ungdomsslæng og ord og uttrykk som er kommet til Norge fra fjerntliggende kulturer. For uinnvidde er det komplett umulig å forstå, men ungdommer fra Holmlia ungdomsskole gir oss en innføring.

Orddeling
Uriktig oppdeling av ord kan skape misforståelser og vanskelige situasjoner, og det kan være fryktelig morsomt. Uansett er det feil norsk, og artisten Egil Hegerberg, også kjent som Bare Egil, vil gjøre noe med det. Petter Schjerven snakker med Egil.

Filmdialog
Petter Schjerven snakker med skuespiller og regissør Aksel Hennie om dialogen i hans nye film Uno. Hvordan skaper man en troverdig dialog i et skrevet manus? Hva skjer når "ikke sant" i manus blir til "i ant" i filmen? Fenomenet kalles fjernassimilasjon, og er noe av det vi lærer mer om i innslaget.

Om serien
I løpet av åtte programmer ser programleder Petter Schjerven på det norske språkets utvikling, han spør språkforskerne om hvordan de tror vi snakker om 50 år, han undersøker hva utlendinger synes om norsk, og han setter søkelys på slang, sjargong, retorikk, språkstriden og på det litterære språket. Typisk norsk har flere faste poster der respons fra seerne er ønskelig, samt et innslag med "Ukens gjest", som er en spesielt språkinteressert person.

Innkjøpt dokumentarserie. Produsert av Dropout Productions.
Pressekontakt: Håkon M. Sverdrup , 23 04 98 41 (92 01 55 79)