Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 6. juli 2000 kl 20.30 Min hage

Min hage (ttv)


NRK1 torsdag 6. juli kl 20.30
Min hage (3:9)

Ole Bulls norske hage

Fiolinvirtuosen Ole Bull elsket naturen, og særlig den norske. Lysøen i Os kommune i Hordaland ble hans lille sommerparadis. Her formet han et hageanlegg som mer enn noe annet skulle framheve det vakre i norsk natur. I det tredje programmet i sommerserien \"Min hage\" presenterer Svein Haaland naturelskeren Ole Bull og hans forhold til norsk natur. Vi møter også Olea Smith-Kaland, som har tilbrakt over 20 somre på Lysøen - i sin oldefars hage.

Ole Bull var verdensmann og en av 1800- tallets største internasjonale kulturkjendiser. Han spilte som en gud og tjente seg søkkrik på det, men pengene han tjente tapte han ofte på de mest utrolige prosjekter. Lysøen i Os kommune i Hordaland står igjen som et solid minnesmerke over kunstneren og naturelskeren Ole Bull.

I nasjonalromantisk ånd
Ole Bull kjøpte Lysøen i 1872. Han var inspirert av Wergeland, var engasjert av tanken om Norge som en selvstendig nasjon og hadde som Wergeland, evne til å glede seg over det vakre i naturen. Den nasjonalromantiske ånden hersket, og var et viktig element i kampen fram mot 1905. Det var nettopp i denne ånd hagen på Lysøen ble formet. Rundt villaen, som var like flerkulturell og internasjonal som Ole Bull selv, ble det plantet trær og blomster fra mange verdenshjørner, men ellers på Lysøen var det den norske naturen Ole Bull la vekt på å framheve.

Sommerparadis
Etter fiolinistens instrukser ble det anlagt stier på kryss og tvers gjennom den kuperte vestlandsnaturen på øyen. Her var kløfter, grotter og bratte berg, her var myrer, stille skogstjern og svaberg som møter åpen sjø fra havet. Alt dette ville Ole Bull at han selv og alle andre som kom til Lysøen skulle få oppleve, og det var ikke få, Ole Bull hadde en uvanlig stor kontaktflate. Blant de mange innflytelsesrike mennesker som fikk gleden av å nyte naturen i dette sommerparadiset var Edvard Grieg og Bjørnstjerne Bjørnson.

På stille stier
Ole Bull elsket å gå tur om kvelden, og sørget derfor for at stiene ble dekket med lys skjellsand, og disse stiene snirkler seg nesten umerkelig gjennom landskapet. En liten mur her gir deg fotfeste i en skrent, en liten trapp der gjør det mulig å ta seg opp gjennom en kløft. En liten benk, en flaggstang på en topp, et lysthus ved et utkikkspunkt. Aldri storslått og prangende. Naturen var storslått nok i seg selv.

NRK1 torsdag kl 20.30

Bilder
1. Eventyrlige Lysøen, Ole Bulls sommerparadis i Os kommune i Hordaland. (Foto: Marit Hommedal, Scanpix)
2. Rododendron trives i Ole Bulls hage på Lysøen. (Foto: Marit Hommedal, Scanpix)
3. Olea Smith-Kaland tilbrakte 20 somre på Lysøen - i sin oldefars hage. Vi møter henne i programmet sammen med blant andre Åshild Homeyer (10) og Njål Homeyer (8). (Foto: Marit Hommedal, Scanpix)
Naturprogram fra NRK Hordaland
Ved Svein Haaland

Pressekontakt: Anne-Marie Astad, tlf 23 04 98 41