Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 onsdag 31. oktober 2007 kl 20.10 Spekter: Når kjeltringer blir kjendiser

Temakveld

Spekter denne uka byr på en hel Temakveld om kriminelle som blir berømte. Kjeltringer blir nemlig kjendiser - sånn har det alltid vært, fra landets første kjente forbryter Gjest Baardsen på begynnelsen av 1800-tallet til dagens NOKAS-ranere. De får klengenavn og massiv omtale i mediene, og vi glemmer dem aldri. Hvorfor blir kriminelle berømte? Og hvordan påvirker det rettssikkerheten, spør vi.

Temakvelden starter med et personlig tilbakeblikk på hvordan NOKAS-ranerne ble så kjente. Nyhetsjournalisten Annemarte Moland som dekket ranssaken for NRK reiser tilbake til Stavanger. I dokumentaren "Sirkus i salen" prøver hun å finne ut hvorfor disse kjetringene ble kjendiser. Ble Mesterhjernen David Toska og Skyggen Kjell Schumann forhåndsdømt i all omtalen og på grunn av klengenavnene de fikk eller fikk ranerne en rettferdig behandling? Filmen retter et kritisk søkelys både på pressen og politiet i NOKAS-saken.

Etter dokumentaren
Etter dokumentaren får vi møte kriminelle myter fra historien (20min), fra landets første forbryter Gjest Baardsen til trippeldrapsdømte Veronica Orderud. Hvordan er kriminelle blitt framstilt i Norge gjennom tidene? Vi får et gjensyn med blant annet gentlemannstyven Martin Pedersen og landets verste seriemorder Arnfinn Nesset. Og husker du kanskje Rottenikken?

Både spillefilm og mer dokumentar
Spekter har også ryddet plass til spillefilmen "Heat" (2,45t) og den britisk-finske dokumentaren "Snake" (52 min), som handler om Charles Sobhraj. Han er anklaget for over 50 drap og internasjonal terrorisme. Sobhraj er en mester i å snakke, forkle seg og rømme fra fengsel. I filmen Snake forteller han åpent om sine meritter.


Egenproduserte og innkjøpte dokumentarer
Prosjektleder: Martin Gaarder, NRK Fakta
Pressekontakt: Karoline Berg, 23049486/90108954
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900, info@nrk.no