Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 13. juni 2005 kl 22.00 Dok1: Paradismannen

Arne Fjørtoft på Sri Lanka

Arne Fjørtoft leder bistandsorganisasjonen Worldview International. (Foto: Sissel Thorsen)
Arne Fjørtoft leder bistandsorganisasjonen Worldview International. (Foto: Sissel Thorsen)
NRK-korrespondent Tomm Kristiansen har fulgt med Arne Fjørtoft rundt i Asia og på Sri Lanka, der den tidligere NRK-medarbeideren leder bistandsorganisasjonen Worldview International Foundation.

Seere som fulgte med i Dagsrevyen på 70-tallet, vil huske utenriksreporteren Fjørtoft. Senere forsøkte han seg også som leder av et Venstre i en vanskelig overgangstid.

Etter dette dro eventyreren Arne Fjørtoft til Sri Lanka som bistandsarbeider og bygget opp Worldview International. Worldview International, Fjørtofts livsverk, er et nettverk for folkeopplysning som når millioner av mennesker vidt og bredt i Asia. Det har hendt at mannen har vært forbundet med pengerot og mislykkede bistandsprosjekter, men han har ridd stormen av.

Høyt og lavt
Som gammel fjernsynsmann bruker Arne Fjørtoft moderne medier, men ideen er gammel visdom fra Norge: Folkeopplysning. Han finner unge talenter til sine radioprogrammer, og i Bangladesh er han helten i områder hvor han har fått flere millioner mennesker til å skifte kosthold. Blindheten gikk straks tilbake etter han startet sitt gateteater med hverdagsdramer om vitaminbruk.

I dokumentaren følger vi Fjørtoft på ville og lange reiser – høyt til fjells blant fattige folk i Nepal, hvor kampen mot aids og grådige mellommenn i grønnsaksmarkedet går hånd i hånd.

I Thailand drøfter han ny grunnlov med eksilregjeringen for Burma, og på Sri Lanka prøver han å gjenskape paradiset. Han har kjøpt en jungelplantasje hvor han spiller klassisk musikk for bøflene når solen går ned.

Kritisert
Samtidig blir Arne Fjørtoft hjemsøkt av sine kritikere: Organisasjonen er ikke særlig utbygget. Strategi og planlegging består av innskytelser og huskelapper. Og økonomien ble ødelagt av utro tjenere.

Men han kom seg gjennom kritikken, som holdt på å legge livsverket i grus.

Følg med på en fargerik reise gjennom et fargerikt liv, et liv fullt av vestlandsk galskap og rallende latter.

Norsk dokumentar (2004)
Originaltittel: Paradismannen
Produsert av: Fabula Media
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, 23 04 86 96/99 53 92 52