Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 22. april 2004 kl 19.55 Herskapelig

Odals Værk - et smykke i skogen

Hovedbygningen ble bygget I 1767 av bergråd Neumann. (Foto:Solveig Hisdal)
Hovedbygningen ble bygget I 1767 av bergråd Neumann. (Foto:Solveig Hisdal)
-En blå rokokkobygning med hvite søyler og herregårdsgule fløybygninger - flottere entré enn innkjørselen til Odals Værk har jeg neppe opplevd, sier Toppen Bech.

I kveld gjester den populære programlederen den unike herregården. Hun tar også med seg Øystein Sunde på elgjakt og på luftig tur i et hjemmesnekret passasjerfly.

Unik
Rett etter broen ved Vormsund ligger Odals Værk, en herregård som betegnes som unik i hele kongeriket, og som Toppen beskriver som et "smykke i skogen". Her finnes en blå, vakker verden. Et jorde fullt av blå lupiner, en sitrende blå duk i døråpningen og en blå hovedbygning. Og to gule, velholdte bygninger som står i stil til alt det blå.

Her bestemmer vertskapet Gro Arneberg og Helge R. Opsahl. Odals Værk er et aksjeselskap som i hovedsak befatter seg med skog og jordbruk, og Helge R. Opsahl er disponent.

Pomp og prakt
Det var Iver Hansen Neumann som i 1767 bygget Odals Værk. Et praktfullt sted, preget av at tiden var et arkitektonisk dessertbord. Barokken gled over i rokokko, og inspirasjon ble hentet fra retninger som Louis Seize og nyklassisisme basert på antikkens idealer. Hovedbygningen ble frappant med valmede tak, kinesisk paviljong og gule fløyer flankerende en hovedbygning som med historien skulle få speile seg i en karpedam.

Neumann kalte seg bergråd, en tittel som tilhører gruveterminologien. Neumann var en livsnyter, en liebhaber hva pomp og prakt angår, og sparte ikke på noe i forbindelse med gjestfrihet og overdådige selskaper. Neumanns levesett og dårlige tider medførte konkurs i 1823, og særlig bedre gikk det ikke for dem som kom etter.

I 1868 spleiset en rekke Elverums-menn på det konkursrammede værket. Karene var stort sett i familie, og det er etterkommerne av disse som i dag står bak aksjeselskapet Odals Værk. Helge R. Opsahl er en av Elverum-arvingene.


Egenproduksjon fra NRK Underholdningsavdelingen
Redaktør og programleder: Toppen Bech
Produksjonsleder: Berit Ruud Bekken
Pressekontakt: Håkon Sverdrup, tlf 23 04 98 41, 92 01 55 79.