Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 mandag 22. juni 2009 kl 22.15 Dokusommer: Blod og ære

John og Ole Klemetsen

Blod og ære: Far og sønn Klemetsen. (Foto: Faction Film)
Blod og ære: Far og sønn Klemetsen. (Foto: Faction Film)
John elsket sin sønn over alt i verden og trente ham frem til å bli en av verdens beste boksere. John Klemetsen døde 31. oktober 2008. Filmen vant Amanda-pris i kategorien beste dokumentar i 2008.

NRK viser i kveld den prisbelønte dokumentarfilmen om forholdet mellom John og Ole "Lukkøye" Klemetsen, laget av Håvard Bustnes og Dag Hoel.

John Klemetsen trener Ole i boksing allerede som femåring. Ole viser et stort boksetalent, og blir norgesmester femten år gammel. Men John nekter Norsk Bokseforbund å ta over treningen av sønnen. Han stoler ikke på noen og sloss for å gjøre ting på sin egen måte. Han vil forene musikk og boksing. Team Klemetsen er et slags omreisende sirkus i musikk og idrett. Under OL i Barcelona deltar ikke Ole på åpningsseremonien. Han vil heller sitte på hotellrommet med faren og spille gitar.

Festing og gitarspill
Familien Klemetsens utagerende og løsslupne væremåte, med festing og gitarspill før avgjørende kamper, kommer i konflikt med norsk idretts normer. "Ole må inn i systemet," hevder Norges Bokseforbund. VG har førstesideoppslaget "Pappa må vekk ". Team Klemetsen er på sin side mektig oppgitt over firkantede, norske holdninger.

Når Ole får proffkontrakt i USA sier "Big John" Klemetsen opp jobben og blir med sønnen "Ole Lukkøye" til Detroit. Kontrakter, penger og planlegging blir håndtert av ham. Ole skal kun konsentrere seg om boksingen. Teamet har både sportslig og økonomisk suksess. Ole vinner seks proffkamper på rad.

Jakten på VM-tittelen
I sin sjuende proffkamp går Ole på en kjempesmell. Big John er sjokkert. Det er for seint å snu når Big John forstår at Ole har blitt en brikke i et spill om store penger. Big John er redd, men de kan ikke gi seg nå. De har ofret alt for å nå målet; jakten på verdensmestertittelen.
Etter mange oppturer og nedturer, en amputert finger, europamestertittel og noen flere knockouter, får Ole tittelkampen. "Ole Lukkøye" er en hårsbredd fra å bli verdensmester. Men suksessen har en pris.

Danseorkester
Ole er nå pensjonert proffbokser, og han sliter med å finne en ny karriere. Team Klemetsen er nå et omreisende danseorkester. Ole Lukkøye Klemetsen spiller gitar, faren Big John er frontfigur og vokalist. Bandet spiller til dans to til tre ganger i uken på hoteller og dansegallaer i Stavangerområdet.

Mot slutten av filmen får Big John kreft med spredning, og han starter en cellegiftkur. Dette styrker Big John sitt behov for å ta et oppgjør med forhistorien. Han ser at sønnen Ole ikke har hatt mulighet til å leve et selvstendig liv. Det er på tide å slippe ham fri. Har han tatt for mye styring over Ole sitt liv?

Historien fortelles på to plan. Vi følger dem i nåtid. Dansebandet Team Klemetsen som består av Big John med sønnene Ole Lukkøye og Lille John, turnerer rundt på Vestlandet, fester og mimrer om gamle dager. Det er et stort sprang mellom den glamorøse tilværelsen som proffbokser og livet som dansebandmusiker.

Programmet er sendt tidligere

Innkjøpt dokumentar
Original tittel: Blod & ære
Produsent: Faction Film, Dag Hoel
Regi: Håvard Bustnes
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900 info@nrk.no