Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 6. september 2006 kl 22.30 Migrapolis: Ute av balanse

Tilbake til livet

Sadiq Abdallah Juma kom til Norge med traumatiske opplevelser fra Somalia.(NRK-foto)
Sadiq Abdallah Juma kom til Norge med traumatiske opplevelser fra Somalia.(NRK-foto)
Da Sadiq Abdallah Juma kom til Norge, la han ikke skjul på hva han hadde vært igjennom. Han var tidligere barnesoldat i Somalia, og sa rett ut til politiet at han var en fare for det norske samfunnet.

Som guttunge så Sadiq at faren ble henrettet. Etterpå måtte han beskytte sin mor og sine søstre, og ute på gaten fant han et gevær. Det ble starten på en grusom tilværelse, som Sadiq til slutt rømte fra. Overgangen fra krig til fred var sjokkartet, og han trengte hjelp. Etter samtaler med psykolog Kirsti Jareg ble han stadig friskere.

– Minnene er fortsatt forferdelige, men jeg har ikke mareritt lenger, forteller Sadiq.

Orket ikke leve mer
I en alder av 19 år var Therese Volden så sliten at hun bare så én utvei, nemlig å ta sitt eget liv. Therese forklarer at det var en lettelse å ha tatt avgjørelsen. Hun tok tabletter og sovnet. Heldigvis ble hun funnet av moren og samboeren før det var for sent.

– Da jeg våknet var jeg sint. Sint fordi jeg ikke fikk slippe, jeg manglet motivasjon til å fortsette, sier hun.

I ettertid har Therese brukt alle sine krefter på å komme seg opp igjen. I dag er hun i full jobb som sykepleier, og har bestemt seg for å være åpen om det som skjedde.

– Det koster meg en del å fortelle om dette, men jeg vil at andre som kommer i et sånt uføre skal forstå at det går an å ta tak i situasjonen. Jeg har innsett at det ikke var løsningen. Det jeg ønsker nå er å få et liv hvor jeg har det bra.

Ble utstøtt
På skolen ble Esmail Rezai mobbet av medelevene. Det gikk så langt at han ble angrepet av gjenger på skolen., og det verste av alt var at han ikke forstod hvorfor dette skjedde.

– Jeg skjønte ikke hva som var forskjellen på meg og de andre. Hvorfor var det jeg som ble mobbet?

Familien tok med Esmail og flyttet fra Trøndelag til Lillestrøm. Der oppsøkte Esmail organisasjonen Flerkulturelt lag, en ungdomsorganisasjon som arbeider for ungdom med minoritetsbakgrunn som sliter med psykiske problemer. Og forandringen er påfallende.

– Da han kom hit var han en stille gutt, det er nå vi ser hvordan han kan stråle, og hvor ressurssterk han egentlig er, sier Ann Kristin Fiskå i Flerkulturelt lag.

Egenprodusert flerkulturelt magasin fra NRK Østlandssendingen
Prosjektleder: Veslemøy Hvidsteen, tlf: 22 80 82 44 / 95 22 51 63
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900


LENKER
  • Hjemmeside