Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 fredag 17. mai 2002 kl 16.40 Norges fremtid: Syttende mai

Søte syttende, sure attende

Hver sin fane – Jakob holder homoflagget høyt på 17. mai. (Foto: Charlotte R. Tvedt)
Hver sin fane – Jakob holder homoflagget høyt på 17. mai. (Foto: Charlotte R. Tvedt)
Vi følger fem 18 år gamle ungdommer. Vi opplever tradisjonell russefeiring, hilser på den glade gutten i Kongens klær, følger korpsgutten gjennom gatene, homo-aktivisten og Rød Ungdom-aktivisten.

Neste program kommer i NRK2 fredag 24. mai kl 23.10. Da er det gått ett år, de fem ungdommene er blitt 19, og de revurderer sine drømmer fra året før.

De er 18 år. De er en del av Norges fremtid. Alle muligheter ligger åpne og venter på dem, og fremtiden er et sted langt der fremme. De er myndige, det er vår og vi følger dem gjennom en belivet 17. mai, som de tilbringer hver på sin måte.

17. mai x 5
Thomas skal spille tromme i skolekorpset hele dagen. Han fikser på uniformen, og håper at tromma kommer til rette før det er for sent. Han vet at andre jevnaldrende er ute og drikker denne dagen, men det er ikke noe poeng for Thomas.

Linn starter døgnet med en lang fest på Tryvann, et bevertningssted inne i Oslomarka. Sammen med to russevenninner løper hun rundt hele dagen for å nå målet: å bli eliteruss. Fremtidsdrømmen er en tak-leilighet på Manhattan.

Jakob våkner omsider og rusler ut i byen med homoflagget høyt hevet. Det er enklere å være tøff når han går sammen med noen. Altså er det ikke like lett å stå alene.

Ole-Ronny er i militæret og må stå i giv akt hele dagen. Han ser frem til kvelden, da han kan tre av og entre Stavanger by.

Anders er medlem av Rød Ungdom, og sprer sitt politiske budskap “17. mai for alle” til de som vil ta imot løpeseddelen. Han løper bort før de rekker å si noe. Men hva skulle de ha sagt? ”Nei, vi vil ha den for oss selv?” Han skal jobbe som servitør for første gang i dag, og håper det ikke blir for mange tabber.

Innkjøpt norsk dokumentarserie i to deler
Medvirkende: Thomas Engebretsen, Linn Hamre, Jakob Michal Bentzen, Ole-Ronny Iversen og Anders Dalsaune Jansen
Produksjonsansvarlig: Charlotte Røhder Tvedt, mob. tlf. 92 43 61 15
Produsenter: Statens Studiesenter og Prosjekt Hjertelykke
Kontaktperson i Programinnkjøp: Gunilla Gaarder, tlf. 23 04 93 64
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57

Bilder
1. Hver sin fane – Jakob holder homoflagget høyt på 17. mai. (Foto: Charlotte R. Tvedt)
2. Slå på tromme – Thomas spiller i skolekorpset hele dagen. (Foto: Charlotte R. Tvedt)
3. Feste og ture – Linn er tradisjonell russ. (Foto: Charlotte R. Tvedt)