Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 3. april 2005 kl 12.50 Norske filmminner: Vi gifter oss

Lystspill om bolignøden

Henki Kolstad og Inger Marie Andersen i hovedrollene som Petter og Kari.(Foto: Norsk Film as)
Henki Kolstad og Inger Marie Andersen i hovedrollene som Petter og Kari.(Foto: Norsk Film as)
"Vi gifter oss" er en av norsk films store suksesser. Ikke bare hadde temaet bolignød, 1950-årenes store problem, sterkt appell til publikum. Ettertraktede skuespillere som mestret et lett og ledig samspill, stod dessuten på rollelisten. I tillegg kunne filmen varte opp med en slager, "Hva var vel livet uten deg".

50-årenes populære filmpar Henki Kolstad og Inger Marie Andersen har hovedrollene i "Vi gifter oss". Det alvorsfylte temaet, bolignøden, fortelles med spøkefull balanse, og sikret Henki Kolstads store gjennombrudd og regissør Nils R. Müller en av hans største triumfer.

Handlingen
Petter er ansatt i et musikkforlag i Oslo. På en ferietur treffer han Kari, og etter en tid gifter de seg. De må først bo hjemme hos Petters mor som opptrer svært nedlatende overfor Kari. Deretter flytter de til Karis gamle hybel, men husverten, fru Tangen, gir dem verken lov til å koke eller vaske. I tillegg er Kari gravid, noe fru Tangen ikke kan tolerere.

Karis nerver er frynsete, og forholdet mellom de nygifte skranter. Aller mørkest ser det ut til å bli når de får vite at det ikke er byggetillatelse på tomten de har kjøpt for å reise sin fremtidige bolig.

Endelig lysner det. Departementet innvilger byggetillatelsen, og like etter melder Petter seg på en slagerkonkurranse, som han vinner med melodien "Hva var vel livet uten deg".

Den dagen de flytter inn i sitt nye hus, holder de stor fest. På radioen spiller orkesteret Petters melodi, og så er livet fullkomment.

Suksess
Etter sin innsats som Petter ble Henki Kolstad en av Norges mest folkekjære skuespillere. "En herlig Oslo-gutt", "en skøyeraktig sjarmør" - slik ble han karakterisert av kritikerne.

Inger Marie Andersen i rollen som Kari fikk ros for sin "friske naturlighet".

Suksessen inspirerte regissør Nils R. Müller til å lage en slags fortsettelse i "Vi vil skilles" som kom allerede året etter.

Produksjonsland: Norge, 1951
Regi: Nils R. Müller
I rollene: Henki Kolstad, Inger Marie Andersen, Nanna Stenersen, Lars Nordrum, Erna Schøyen m.fl.
Pressekontakt Anna-Marie Normann, tlf. 23 04 78 53