Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 21. januar 1999 kl 21.40 Crash: Den polerte morder

Dokumentar: Den polerte morder (ttv)

NRK1 Torsdag 21. januar 1999 kl 21.40
Dokumentar: Den polerte morder (1:3)

Seriestart!

Bilen dreper millioner
Bilen er en oppfinnelse som i løpet av dette århundret har kostet mer enn 25 millioner mennesker livet. En britisk serie i tre deler forteller bilens historie og gir et tilbakeblikk på hva som er gjort for at bilen skal bli et stadig sikrere framkomstmiddel.
- Til tross for sikkerhetsinnretninger som bilbelter og kollisjonsputer er tallet på dødsulykker i trafikken stigende. Det ser ut til at jo mer som blir gjort for trafikksikkerheten, desto farligere kjører man, fastslår professor i trafikksikkerhet ved universitetet i Birmingham, Murray Mackay i programmet. Han mener at man har kommet langt innen bildesign og sikkerhet i dette århundre, men kan man gjøre noe med bilføreren? Undersøkelser viser nemlig at i de fleste bilulykker er det føreren som har skylden.
Bare her i landet kjører 200.000 uten bilbelte. Tall fra Transportøkonomisk institutt viser at antall dødsfall i trafikken kan reduseres med femti prosent dersom man følger trafikkreglene.

Dødsveier
Da den første motorveien ble åpnet i Storbritannia i midten av 50-årene, var begeistringen så stor at tusenvis av mennesker kunne stå i timevis og betrakte bilene som passerte. Bilister ble frarådet å ha piknik i nærheten av veien og å foreta U-sving. Men frykten for hva som egentlig kunne skje på motorveien var ukjent for de fleste.
I USA var tallet på mennesker som hvert år ble drept i trafikken større enn tallet på dem som ble drept i den 13 år lange Vietnamkrigen. Men på den tiden var det lite man fikk gjort med trafikksikkerheten.

Avlyste kampanje
I dette første programmet får vi blant annet høre om hvordan en bilbeltekampanje i USA i 1956 ble avlyst fordi bilfabrikanten General Motors fryktet at den ville ødelegge bilsalget. Vi får også vite at den revolusjonerende britiske forhjulsdrevne småbilen Mini i sin originale form ble beskyldt for å være en dødsfelle.
NRK1 torsdag kl 21.40

Bilde (elektronisk via NTB/Data-tv/Internett)
Selv om det stilles stadig strengere sikkerhetskrav til bilen, er tallet på drepte i trafikken stigende.

Britisk dokumentar i tre deler
Regi: David Darlow
Originaltittel: Crash
Norske kommentarer: Henning A. Nilsen
For mer informasjon: Gunilla Gaarder, Faktaavdelingen, tlf. 23049364
Pressekontakt i Fjernsynets informasjonsavdeling: Siri G. Meyer, tlf. 23048123