Kommentarer til: Evolusjon til folket! http://blogg.nrk.no/darwin/2008/11/30/evolusjon-for-folk-flest/ Bare enda et NRK-blogger-nettsted Tue, 22 Mar 2011 21:46:46 +0000 hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.9.2 Av: Thomas Remme http://blogg.nrk.no/darwin/2008/11/30/evolusjon-for-folk-flest/#comment-338 Sun, 07 Dec 2008 00:13:07 +0000 http://blogg.nrk.no/darwin/archives/2008/11/evolusjon-for-folk-flest.html#comment-338 Heisann! Jeg likte også innlegget. Richard Dawkins har skrevet mye bra om evolusjon. Kan anbefale The blind watchmaker og The Selfish Gene. Han skriver lettfattelig og elegant om kompliserte tema.

BBC Horizon har også laget innslag som «Good guys finish first» som er løselig basert på The Selfish Gene og tar for seg hvordan det å hjelpe andre kan være en god egenskap som også bidrar til egen overlevelse.

Leser for tiden en del buddhistiske skrifter hvor denne såkalte altruismen kobles til karma og dypere ting enn ren overlevelse. Nå er vel Buddhisme en av ytterst få religioner hvor erfaring og forsøk vektlegges tyngre enn skrifter og skriftlærde. De forholder seg ihvertfall til vitenskap på en mer fornuftig måte enn andre trossamfunn.

Evolusjonslære er uansett et scært viktig tema. Det hadde vært ønskelig å begrave «Intelligent design» og Kreasjonisme en gang for alle… Ser frem til å lese mer!

]]>
Av: Glenn http://blogg.nrk.no/darwin/2008/11/30/evolusjon-for-folk-flest/#comment-337 Sun, 30 Nov 2008 22:58:46 +0000 http://blogg.nrk.no/darwin/archives/2008/11/evolusjon-for-folk-flest.html#comment-337 Hei gutter. Fint innlegg! Til spørsmålet – jepp, forskningsformidling er kjempeviktig og dere gjør en glimrende jobb! Enig i det dere skriver, men jeg tror seleksjonsideen også har anvendelser utover naturvern. Det er en kreativ prosess som har og har hatt enorm suksess gjennom livets utvikling på jorda. Jeg tror derfor prinsippet vil få økt betydning i samfunnet på sikt på problemer som fordrer kreative løsninger; f.eks innen ingeniørfag, medisin og IT. Dere nevner dessuten moral. En naiv forståelse av selesksjonsprinsippet ala «den sterkestes rett» har åpenbart vært misbrukt opp gjennom historien. Jeg tror allikevel at en forståelse av menneskets psyke og atferd innebærer at også evolusjonsbiologiske prinsipper bringes på banen – ikke som en rettesnor, enig der, men som et analyseverktøy. Det ligger nok for eksempel mye biologi bak observasjonen at vi mennesker i testsituasjoner ikke opptrer økonomisk rasjonelt, men er snillere mot hverandre enn teorier basert på profittmaksimering forutsier…

]]>