Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 mandag 25. juli 2011 kl 20.30 Europa - en reise gjennom det 20. århundret

1937 – München


Hitler åpnet et Kunstens hus i München i 1937 hvor det hang kunstverk som var godkjent av Der Führer. Vi kikker inn og ser hvilken kunstner Hitler selv egentlig ønsket å være.

Et stykke unna hang en utstilling med såkalt "Entartete Kunst", eller utartet kunst. Der hang bildene Hitler ikke kunne utstå; verker av Marc Chagall, Wassily Kandinsky og Otto Dix, alle kunstnere som uttrykte seg i et moderne formspråk.

Da Hitler som ung kunstner tegnet et torg i Wien, utelot han et moderne bygg som om det ikke eksisterte. På samme måte forsøkte han å bygge opp sitt tusenårsrike; han visket ut alt som ikke falt i hans smak.

Om serien
Den bestselgende boken "Europa" av den nederlandske historikeren Geert Mak, er utgangspunktet for denne tv-serien på 35 episoder.
Mak tar oss med på en reise gjennom 1900-tallets Europa. Med tog, bil og båt ferdes han gjennom historien og over kontinentet fra århundreskiftets Wien, via Madrid, Volgograd, Berlin og Tjernobyl, til ruinene i Sarajevo. Programmene inneholder unikt dokumentarisk materiale og lar oss møte mennesker som på en eller annen måte er påvirket av de hendelsene som har preget det tjuende århundret. Vi er alle en del av Europa, men hver av oss har sin egen historie å fortelle.

Sendt tidligere.

Nederlandsk dokumentarserie, 2009
Originaltittel: In Europe
Produsent: NPO
Pressekontakt: Sidsel Mundal 414 52 326 / 23 04 92 82
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900 Publikumssevice