Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 9. februar 2004 kl 23.10 Dok1: Evnukker i Bombay

Evnukkers overlevelsesevne

Du finner dem langt vekk fra Bollywoods glitter og stas. "Evnukker i Bombay" er et følelsesladet portrett av evnukker i storbyen og deres kamp for å overleve i et India i sterk endring.

Den amerikanske regissøren Alexandra Shiva som har laget "Evnukker i Bombay", forteller at dokumentaren endret seg under opptakene fra å handle om en art mennesker til å dreie seg om den overlevelsesevne denne gruppen oppviser.

En gang ble evnukkene sett opp til som guddommelige. I vår tid er de lite annet enn etterlevninger fra en fjern fortid.

I hjemlandet har de en årtusen år lang tradisjon i ryggen. De blir regnet som å stå midt mellom mann og kvinne. De fleste er født hankjønn og har latt seg kastrere.

Fattigdom og tilpasning
Hovedpersonen i programmet er Meena, en kvinne som har valgt å være evnukk og surrogatmor for en familie av evnukker. 37-åringen gir ansikt til et av de lukkede miljøene og synliggjør utfordringene Indias 1,3 millioner evnukker står overfor.

I dag er evnukkene henvist til et liv i fattigdom og fornedrelse, men dokumentaren viser også deres evne til tilpasning. Mange er tiggere og prostituerte og klarer knapt å skrape sammen nok til å holde liv i seg selv.

Innkjøpt indisk-britisk dokumentar
Originaltittel: Bombay Eunucs
Regi: Alexandra Shiva
Produksjon: Sean MacDonald and Michelle Gucovsky
Kontaktperson i Programinnkjøp: Gunilla Gaarder, 23 04 93 64
Pressekontakt Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57