Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK3 tirsdag 14. september 2010 kl 22.35 Berserk gjennom Nordvestpassasjen

Når landkrabber blir sjømenn


Kaptein Jarle Andhøy skal seile i kjølvannet til Amundsen gjennom den beryktede Nordvestpassasjen. Med et uerfarent mannskap og en båt funnet på skarphaugen i Puerto Rico skal Berserk-skuta skrive norsk polarhistorie.

Ingen norsk seilbåt har klart å seile gjennom Nordvestpassasjen siden Roald Amundsen gjennomførte ekspedisjonen med skuta Gjøa i 1906. Nå har Berserk tatt utfordringen.

Den farligste snarveien
Nordvestpassasjen er snarveien til Asia, en sjørute som går fra Atlanterhavet til Stillehavet via de arktiske øygruppene i Nord-Canada. Passasjen er regnet som en av de farligste og vanskeligste ekspedisjonene i polare strøk på grunn av sine plutselige stormer, enorme kulde og truende skruis. Med en gjeng bulkete sønner av Norge, legger kaptein Jarle Andhøy ut på et nytt Berserkeventyr i et av verdens mest fryktede farvann – 101 år etter Amundsen.

Nytt mannskap
I første episode mangler Jarle både seilbåt og mannskap. Etter å ha avholdt en vellykket audition på dekket til polarskuta Fram, faller valget på en fargerik trio som består av en kven (matros Knut Rasmussen), et Hells Angels-medlem (maskinist Rune Ohlsgård) samt en punkrocker (skipskokk Fredrik Juel) som viser seg å være tippolderbarnet av Adolph Juel, som selv var kokk på den første Fram-ferden til Fritjof Nansen.

Med en slunken skipskasse må det nye Berserk-mannskapet dra til en skipskirkegård i Puerto Rico for å finne et passende ekspedisjonsfartøy. Den eneste livsforsikringen i Nordvestpassasjen er nemlig å ha en båt som er sterk nok til å tåle presset fra den farlige skruisen.

Etter en måned med hard og slitsom oppussing, er skuta endelig klar til å sjøsettes. Med friskt mote setter mennene seil og kurs nordover. Men den nye besetningen har aldri vært om bord på en båt før, og Jarle må bruke den første tiden på å prøve å forvandle tre ustødige landkrabber til ekte sjømenn.

Det går fort opp for kapteinen at hans nye mannskap ikke bare er uerfarne, de er også preget av dårlig helse og enda verre lagånd. Det hele topper seg da skipskokken gjør mytteri.

Programmet er sendt tidligere

Underholdning/dokumentarserie i seks deler
Samproduksjon mellom wildvikings.com og NRK (2008)
Hovedproducer: Eirik Ingstad Sandberg
Pressekontakt: Silje Marie Lien, tlf. 23 04 41 01
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900, info@nrk.no