Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 27. juli 2011 kl 19.45 Blant konger og keisere

Vakkert om pingviner


De aller fleste lar seg fascinere av pingviner. Det gjør også naturfotografen Arne Nævra. Sammen med kollega Beck Lande har han i høst og vinter levd blant "konger" og "keisere" i Antarktis, dvs. de to største pingvinartene, konge- og keiserpingvinen.

Nævras filmteam, som er det første, norske som har fått innpass i keiserpingvinkolonien, fikk oppleve sterke familiehistorier som involverte både pingvinenes lange marsj, unger på vidvanke og kidnapping.

- Jeg hadde jo opplevd kongepingviner tidligere, sier Arne Nævra, bl.a. da han besøkte Sør-Georgia med en seilbåt i tv-serien "Antarktis – en eventyrlig reise" for tre år siden. -Men jeg hadde aldri opplevd keiseren, den største av dem alle – og som jo er hovedpersonen i den franske filmen "Pingvinenes marsj". Det bare måtte jeg gjøre, sier Nævra.

Den eneste måten å komme til den nærmest tilgjengelige kolonien på, i Wedellhavet i Antarktis, er med en sterk isbryter. Denne vinteren (som jo er sommer i sør) var siste sesong den russiske isbryteren Kapitan Khlebnikov gjennomførte ekspedisjoner hit. Filmteamet måtte reagere raskt da de i høst plutselig fikk tildelt to kostbare plasser på en lang venteliste.

Vakkert visuelt bakteppe
Den timelange filmen er en blanding av ekspedisjon, natur – og dyreopplevelse. Reisen starter med en aperitiff på Valdez-halvøya i Argentina, der det blir nærmøter med hval og en av de nordligste av de 17 pingvinartene, før reisen fortsetter til Falklandsøyene via Kongenes øy i Sør-Georgia og til keiserens tilholdssted på isen i Wedellhavet.

- Vi fikk oppleve mer enn vi kunne drømme om, og vi kunne sammenlikne familielivet og biologien til disse to største pingvinene, sier Nævra. – De ser jo temmelig like ut, men lever helt forskjellig. Vi fikk virkelig se de lange marsjene og Happy feet-ungene, og vi filmet noen dramatiske episoder. Keiserpingvinene er nemlig så glad i unger at den gjerne kan kidnappe andres unger, og det blir det bråk av! Og alle historiene skjer jo med de vakreste visuelle bakteppene du kan tenke deg.

Sendt tidligere.

Egenproduksjon, 2010
Programansvarlig: Arne Nævra
Produksjonsleder: Bjørg Langeland, bjorg.langeland@nrk.no, tlf 55 27 57 08 / 93496759
Kontaktadresse for presse, tlf 414 28 800
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900