Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 onsdag 26. september 2001 kl 22.45 Sopranos

Spenning og moro i New Jersey

James Grandolfino som Tony Soprano
James Grandolfino som Tony Soprano
NRK2 sender i høst den mye omtalte amerikanske serien, Sopranos i reprise. Vi skal tilbake igjen til Tony Sopranos' robuste miljø der mord, blodhevn og avsindige skøyerstreker hører med i hverdagen.

Forretningsmannen Tony Sopranos er også er aktivt mafiamedlem i lokalmiljøet nord i New Jersey. Han er en god far og varm venn og gjør så godt han kan for seg og familien.

Men så skjer det saker og ting som gjør at hans eksistensgrunnlag svikter. Det blir svikt i pengetilførselen, og makten ser ut til å fordampe. Han søker hjelp, og da bryter helvete løs, både innen familien og innen mafiakretsen.

Ulike kvinner
Det er tre kvinner som mer enn noen andre former Tonys verden. Det er kona, Carmela, en lojal, men nokså vinglete dame, som gjerne vil skumme fløten av mannens fordekte virksomhet.

Så er det dr. Melfi, hans kvinnelige psykiater, som ikke lar seg innpasse i konvensjonelle former. Hun er avbalansert og cool. Av hennes elegante kontorinteriør forstår man at hun driver en blomstrende praksis. Dr. Jennifer Melfi er absolutt på høyde med Tony når det gjelder generell intelligens, men hun er tilsynelatende ikke av den typen som Tony vil forføre.

Og så er det selvsagt mamma, Livia Sopranos. En dominerende matriark som trives best i livets motbakker. Bitter, paranoid og manipulerende ønsker hun mest av alt å ta farvel med sitt miserable liv.

Også en onkel
Det vaker også en onkel i familiens nærmiljø. En usikker og mistenksom sjel som anklager Tony for desavuering. Han må tidvis erfare at forholdet til Tony er mer preget av business enn av familiekjærlighet.

Avtale med djevelen
Etter at "Sopranos" hadde premiere i USA, skrev Los Angeles Times: "En rå og voldsom, men vittig forestilling. Den viser at svart humor også kan gis artistiske vinger". The New York Times skrev: "The Sopranos er et av de mer pågående og engasjerende tv-dramaer". Chicago Sun-Times: "En får problemer med å glemme The Sopranos".

Mannen bak denne serien heter David Chase. Han mener at "Sopranos" dreier seg om mennesker som har gjort en spesialavtale med djevelen. Tony tenker altfor mye for en mann i slik posisjon, mener han. Tony spilles av James Gandolini.

I andre sentrale roller møter vi: Carmela: Edie Falco, Livia: Nancy Marchand og Jennifer Melfi: Lorraine Bracco. Onkel Corrado spilles av Dominic Chianese.

Originaltittel: The Sopranos
Regi: David Chase
Pressekontakt: Anna-Marie Normann, tlf. 23 04 78 53

Bilde
1. James Grandolfino som Tony Soprano

2. James Grandolfino som Tony Soprano og Robert Iler som Anthony Soprano, Jr.