Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 28. september 2002 kl 20.25 Tore på sporet

Jakt på slektninger

Det ender opp som rene detektivhistorien når Erik Eng fra Fjerdingby og Tore Strømøy legger ut på reise for å finne Eriks oldemors slekt i Sverige. (Foto: NRK)
Det ender opp som rene detektivhistorien når Erik Eng fra Fjerdingby og Tore Strømøy legger ut på reise for å finne Eriks oldemors slekt i Sverige. (Foto: NRK)
I kveld skal det handle mye om jakt på slektninger i ”Tore på sporet”. Vi får møte tvillingen som ikke har sett sin søster på 50 år, og vi får se hvordan et gammelt brev fra 1881 kan ende opp som rene detektivhistorien.

Erika Olsen fra Trøgstad kom fra Tyskland etter krigen i regi av Røde Kors. Hun og tvillingsøsteren Elfriede skulle bo noen måneder hos norske familier for å ”fetes opp”.
Etter oppholdet i Norge ville familiene adoptere tvillingene. Men selv om mora i Tyskland hadde det vanskelig i en flyktningleir, ville hun ikke gi fra seg begge barna. Det hele endte med at Erika ble adoptert, mens tvillingsøsteren Elfriede ble sendt tilbake. Siden den gang har ikke Erika hørt et ord fra familien sin i Tyskland. Da hun kom hit, ble hun bedt om å glemme. I dag nekter hun å glemme lenger, hun vil hun gjerne vite hva som skjedde med tvillingsøsteren.

Slektsdetektiver
Vi får også møte kommunelege Jan Leversund i Bømlo som trodde han sendte ut et gledesbudskap til en av pasientene sine, når han skriftlig bekreftet graviditet og termindato. Problemet var bare at det aldri kom noen baby.

I kveldens reisereportasje blir vi med når Erik Eng fra Fjerdingby ved Lillestrøm og Tore begynner som slektsdetektiver. Sammen drar de til Sverige for å lete etter Eriks oldemors slekt. Det første sporet finner de i et gammelt brev som Erik finner under rydding på familiens gamle låve på Rasta i Østerdalen. Det hele ender opp som rene detektivhistorien.

30-års platejubilant Åge Aleksandersen har skrevet en munter historie om selvsikre ”Elvis Hansen” som han framfører for første gang i kveldens sending.

NRK Trøndelag
Programleder: Tore på sporet
Prosjektleder: Henning Skjæret, mobil 95031931
Pressekontakt: Erik Bull, mobil 99599760