Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 24. juli 2000 kl 22.00 Dok 22: Krig i Europa

Dok 22: Krig i Europa (t)

NRK1 mandag 24. juli kl 22.00
Dok 22: Krig i Europa (1:3): Veien mot krig

Krigen om Kosovo

Den britiske dokumentarserien \"Krig i Europa\" gir et unikt innblikk i historien om Kosovo-krigen. Hva var det som ledet fram til NATOs flyangrep på serbiske mål, hvordan ble krigen utkjempet, og hva ble oppnådd? Både de som planla og deltok i krigen og de som ble ofre for den kommer til orde.

Denne bredt anlagte serien bygger på hundrevis av timer med nyhetsopptak, private videoopptak fra mennesker som sto midt oppe i krigen, bilder fra NATOs egne arkiver og ikke minst intervjuer med politiske og militære ledere, diplomater, soldater og sivile fra begge sider av konflikten. Noen av de sentrale aktørene vi får møte er den britiske statsministeren Tony Blair, USAs utenriksminister Madeline Albright, NATO-generalene Wesley Clark og Sir Mike Jackson, og USAs fredsmekler Richard Holbrooke.

Veien til krigen
Det første programmet handler om bakgrunnen for konflikten og hendelsene som ledet fram til NATOs flyangrep. Trådene trekkes tilbake til Slobodan Milosevic\' vei mot makten på slutten av 80-tallet og Kosovo-albanernes kamp mot den økende serbiske undertrykkelsen. Programmet skildrer hvordan kampene mellom Kosovos frigjøringshær KLA og serberne fikk et stadig alvorligere omfang utover 1998, til tross for hektisk vestlig diplomati og senere trusler om maktbruk.

Verken Washington eller NATO var til å begynne med innstilt på å utkjempe en krig i Kosovo. Madeline Albright forteller hvordan hun arbeidet for å overtale president Clinton til å gripe inn militært. Da han til slutt gikk med på det, var det under den uttrykkelige forutsetning av bakkestyrker ikke skulle settes inn. Han regnet med at trusselen fra NATOs bomber alene ville være nok til å tvinge Milosevic til å trekke seg ut av Kosovo.
Men dette spillet tapte NATO. Serbias leder nektet å bøye av, og hans styrker intensiverte den etniske rensingen i Kosovo. 24. mars 1999 innledet NATO det første luftangrepet mot serbiske mål. Dermed var forsvarsalliansen i krig for første gang i sin 50- årige historie.
Program 2 og 3
I det neste programmet skal det handle om hvordan NATO utkjempet - og nesten tapte - krigen mens de politiske lederne i Washington og Europa nølte med å legge opp en handlingskraftig strategi. I det siste programmet er det krigens dramatiske sluttspill som står for tur.

Kommentator og manusforfatter er Michael Elliott, som er journalist i Newsweek International.

NRK1 mandag kl 22.00

Britisk dokumentarserie
Originaltittel: War in Europe
Skrevet og presentert av Michael Elliott
Produksjon: MBC i samarbeid med WGBH/Frontline for Channel Four
Pressekontakt Fjernsynets informasjonsavdeling: Helene Amlie, 23 04 77 51