Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 25. november 1999 kl 21.40 Dokumentar: EU og sokkemysteriet

Dokumentar: EU og sokkemysteriet (t)

NRK1 torsdag 25. november kl 21.40
Dokumentar: EU og sokkemysteriet

Satirisk om EU- byråkratiet

Et av livets høyst mystiske fenomener møter oss under leting etter like par i strømpeskuffen. Nå har en finsk-britisk satiriker, John Webster, brukt dette problemet som bakgrunn for sin dokumentar om EU-byråkratiet. Der forsvinner viktige saker tilsynelatende i den løse luft.
Den finske politikeren Pertti Paasio og to andre forkjempere for bedre boligpolitikk fikk festet små radiosendere til sokkene sine. De tre skulle til Brussel for første gang for å sørge for bygging av en badstue i Europaparlamentet.
Radiosenderne skulle til enhver tid gi informasjon om hvor i systemet sokkene befant seg. Kunne lignende oppfinnelser overføres til den daglige strøm av saker under behandling?

I hytt og vær
Resultatet ble at sokkeprosjektet havnet i hytt og vær, i et uoversiktlig kaos av forskjellige prosedyrer for byråkratisk saksgang.
Webster selv har gjort nære studier av EUs hovedkvarter. Han oppdaget at alle påstander om EUs byråkrati var sanne. Men komplikasjonene etterlot slett ikke bare oppgitthet og ergrelse. Like ofte var det nemlig til å le av!
Filmskaperen John Webster er født av britiske foreldre i Finland i 1967. Etter sine erfaringer med EU har han ikke mistet troen på fellesskapet. Han er tross alt glad for at Finland er medlem.
- De parlamentarikerne som virkelig prøver å få til noe, jobber meget hardt og fortjener hver penny de får i lønn, sier Webster.
Kveldens satiriske dokumentarfilm ble beæret med to ulike filmpriser på vårparten i år.

NRK1 torsdag kl 21.40

Finsk dokumentar fra 1999
Pressekontakt: Siri G. Meyer tlf. 23 04 81 23