Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 4. mars 2008 kl 22.30 Bokprogrammet

Oslo, en egen planet

Alexia Bohwim har debutert med oppvekstroman om hunndyrene på Frogner – her med Hans Olav Brenner. (Foto: Jan Palmers, NRK)
Alexia Bohwim har debutert med oppvekstroman om hunndyrene på Frogner – her med Hans Olav Brenner. (Foto: Jan Palmers, NRK)
I Oslo bor nærmere en halv million mennesker som ikke har annet til felles enn at de bor samme sted. De fleste møtes heller aldri. De lever bare ved siden av hverandre uten engang å vite hva de andre driver med. I Bokprogrammet gir Hans Olav Brenner deg historiene om fire av dem.

Svært mange norske forfattere bor i Oslo. Mange av dem bruker også byen i sitt arbeid. Noen skriver konkret om steder, andre må bare oppholde seg i byen når de skriver.

Tove Nilsen forteller om murhuset til gamle riksantikvar Harry Fett. Som barn gikk hun forbi og så for seg festene de måtte ha der inne. Nå har hun skrevet bok om en mann som drømmer om nettopp dette huset, men Tove Nilsen har aldri vært der selv. Bokprogrammet tar Tove Nilsen med inn i huset.

Gater og politikk
Saynab Mohamud har flyttet til Elverum og blitt venstrepolitiker. Hun orket ikke lenger bo i Oslo. Som barn vokste hun opp på Holmlia med en fot i hver kultur. En stund gikk det veldig galt, hun vanket i Oslo sentrum, stjal klær og slo ned andre jenter.

Saynab reiste seg og kom med boken "Saynab – min historie" om sine opplevelser. Bokprogrammet har invitert henne til en vandring i gamle fotspor. Hun forteller bl a at hun slet ut boken "Pakkis". Det var den eneste boken hun kunne kjenne seg igjen i da hun selv var ung.

Frogner
Den fornemme bydelen Frogner i Oslo huser flere forfattere enn noe sted i Norge. Her finnes også mange eksempler på heimstaddiktning. Lars Saabye Christensen skrev f eks oppvekstromanen "Beatles" fra Frogner. Den nyeste oppvekstskildringen fra Frogner har tittelen "Frognerfitter". Bokprogrammet drar på guidet tur på Frogner med forfatteren Alexia Bohwim.

Jernmann på is
Rolf Utgård var fagforeningsmann i Kverner. Når han så sitt snitt til det, forlot han kontoret til fordel for skøyting i Marka. Med ispigger rundt halsen i tilfelle ulykken skulle være ute, viser han frem sin vakre del av Oslo.

Hver av disse historiene forteller sin lille del om hovedstaden. Det finnes en halv million historier til, men de får vente til en annen gang. I mellomtiden kan vi bare konkludere med at det er vanskelig å sette byen og menneskene i bås. Til det er de for mange.

Egenprodusert litteraturserie fra NRK Kultur (2008)
Programleder: Hans Olav Brenner
Prosjektleder: Bjørn Hulleberg
Kontaktperson Programinformasjon: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900 info@nrk.no