Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 2. juni 1999 kl 22.00 Barmeny

Barmeny (ttv)


NRK1 onsdag 2. juni kl 22.00
Barmeny (4:8)

Torsk på norsk og asiatisk

I kveld serverer Lars Barmen norsk fiskesuppe til 400 gjester på verdens høyeste hotell, Westin Hotel i Singapore. Vi får også demonstrert hvordan vi kan lage torskelever og rogn på asiatisk vis.

Norsk fiskesuppe i Singapore
2 gulrøtter
1 purreløk
en halv squash
en halv løk
2 ss smør
30 g torskefilet
30 g kveitefilet
40 g laksefilet
40 g rekehaler
200 g blåskjell
1 liten bunt gressløk
1 liter fiskekraft
4 ss hvetemel
2 dl fløte
2 ts sukker
1 ss eddik

Kutt gulrøtter, purreløk, squash og løk i tynne strimler. Fres dem forsiktig i smør og fordel på suppetallerkener. Skjær terninger av torskefilet, kveitefilet og laksefilet. Damp all fisken og legg på grønnsakstrimlene. Tilsett rekehaler og damp blåskjell. Plukk ut skjellmaten og legg på tallerkenene. Kutt gressløk fint og dryss over til slutt. Bland kokekraften av blåskjellene med fiskekraften. Lag en jevning av 4 ss hvetemel og 4 ss smør - jevn suppen. Tilsett fløte, sukker og eddik. Smak til med salt og pepper. Hell suppen over garnityret rett før servering.

Torskehode og rogn i hvitløkskraft
20 g frisk ingefær
2 ss olje
en halv aubergine
en halv løk
7 fedd hvitløk
4 ss hot bean paste (fåes i innvandrerbutikker - eller lag en blanding av hvit bønnepuré blandet med tomatketchup, sukker, knust chili og hvitløk)
6 dl kyllingkraft
2 vårløk
3 ss koriander
1 torskehode
1 stor eller 2 små torskerogn
en halv dl kinesisk vin eller tørr sherry
2 ss sesamolje
litt salt

Kutt skiver av ingefær, kutt båter av løk og fres sammen med hele hvitløksfedd i olje. Tilsett \"hot bean paste\", fres litt og tilsett kyllingkraften og gi et oppkok medd grovt kuttet vårløk og koriander. Kutt torskehodet i 8 biter og ha det i gryten. Kok hodene i 10 minutter. Tilsett torskerogn. Kok videre i 5-7 minutter og tilsett kinesisk vin og sesamolje. Smak til med salt rett før servering.

Torskelever i sterk soyasaus
1 liter vann
10 g frisk ingefær
600 g torskelever
en halv løk
2 ss olje
2 ss tørket chili
3 fedd hvitløk
1 vårløk
4 ss soyasaus
en halv dl vann eller kyllingkraft
flatpersille eller koriander til pynt

Kok opp vannet med skiver av ingefær. Skjær torskeleveren i skiver/båter og legg dem i. La dem trekke i ca 5 sekunder. Ta opp leverskivene/bitene og fordel dem på 4 tallerkener. Kutt løken i strimler og fres den i olje sammen med strimler av chili, skiver av hvitløksfedd og grovt kuttet vårløk. Tilsett soyasaus, kok opp og tynn ut sausen med vann eller kyllingkraft. Hell sausen over leveren og server med grønt.

NRK1 onsdag kl 22.00

Bilde (via scanpix/internett)
Det måtte en hær av kokker til for å lage mat til 400 gjester på Westin Hotel i Singapore.

Egenprodusert matprogram
Regi Svein Bæren
Kokk/programleder Lars Barmen
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83