Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 18. april 2009 kl 22.10 Fakta på lørdag: Gro - rett på

Vil ikke på sokkel

Få politikere har satt sitt merke på vår tid som Gro Harlem Brundtland. Mandag fyller hun 70 år og Knut Olsen har møtt den vordende jubilanten. (Foto: Ole Kalland/NRK)
Få politikere har satt sitt merke på vår tid som Gro Harlem Brundtland. Mandag fyller hun 70 år og Knut Olsen har møtt den vordende jubilanten. (Foto: Ole Kalland/NRK)
Få politikere har satt sitt merke på vår tid som Gro Harlem Brundtland. Mandag fyller hun 70 år og Knut Olsen har møtt den vordende jubilanten. I Fakta på lørdag i kveld får du oppleve Gro – rett på.

Gro Harlem Brundtland er legen som ble statsråd i miljøverndepartementet i 1974, for senere å bli Norges første kvinnelige statsminister i 1981. Hun var statsminister i ti år fra 1981-1996. Nå fyller den såkalte "Kjeftekjerringa fra Bygdøy" 70 år.

Fra Washington til Nordmarka
Gro Harlem Brundtland har fått mange kallenavn opp igjen sin karriere, men hun trives verken som landsmoder eller på sokkel. Hennes ideal er Nelson Mandela, men hun er også en stor beundrer av sin gamle rival Kåre Willoch.

Hennes karrierevalg har ikke gått upåaktet hen. Som da hun ble valgt til generaldirektør for Verdens helseorganisasjon, hyrte den mektige amerikanske tobakkskjempen Philip Morris inn nådeløse PR-rådgivere for å sverte henne før utnevnelsen i toppjobben. Gro som WHO-sjef var nemlig en trussel mot hele tobakksindustrien.

Knut Olsen har fulgt Gro i Washington og på hytta Mylla i Nordmarka i Oslo. Hun snakker åpent om muntre og vanskelige tider, om motstanden, kritikken og støtten hun har opplevd gjennom sitt 70-årige lange liv.

Egenproduksjon NRK (2009)
Intervjuer: Knut Olsen
Regi: Knut Olsen
Pressekontakt: Silje Marie Lien, tlf 23 04 41 01/975 252 87
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900