Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 15. juni 2013 kl 13.25 Film: Bør Børson jr.

Norges første japp


"Bør Børson jr." er blitt en klassiker takket være Rolv Wesenlund, Egil Monn-Iversen og Harald Tusberg.Historien om oppkomlingen Bør Børson jr. er signert Johan Falkberget.

Oppkomlinger har vært et yndet tema for flere norske forfattere. Johan Falkberget kalte ham Bør Børson jr. Han svingte seg opp under jobbetiden, eller det Falkberget selv kalte "den verste tulltiden". Jobbetiden kunne forvandle den største bygdetulling til millionær med et håndgrep takket være aksjespekulasjon og litt fremdrift. Men jobbetiden kunne like fort føre til at nyslåtte millionærer måtte ta veien fra Capitol til den tarpeiske klippe.

Falkbergets bok om Bør Børson jr. er en roman som karikerer de mange Bør Børson'er som faktisk fantes under jobbetiden. Romanen kom ut i 1920 og var for så vidt aktuell nok for sin tid. Herrene Tusberg og Monn-Iversen valgte å dramatisere boken som musikkspill.

Velvillig karikatur
Vi møter Bør i Rolv Wesenlunds skikkelse i krambua i Olderdalen, vi følger ham på hans første møte med Trondheim og like inn til hovedstaden og Grand Hotel i Oslo. Endelig får vi også følge Bør på hans triumfferd tilbake til Olderdalen, hvor sambygdingene hilser ham velkommen.

Filmen vartet opp med litt av et norsk stjernegalleri: Foruten Rolv Wesenlund i hovedrollen som Bør jr., medvirker Sølvi Wang som frøken Laura Isaksen, mens Britt Langlie spiller Josefine Torsøien, som "læst som a går roinnt og plukke litt bær".

Børs fasjonable, men tvilsomme "venner", spilles av Sverre Wilberg, Willie Hoel og Arve Opsahl. For øvrig figurerer andre kjente norske størrelser som Wenche Foss, Elsa Lystad, Per Theodor Haugen, Tom Tellefsen, Alf Malland og Bjørn Sand som "gammel-Bør".

Johan Falkbergets roman om Bør Børson ble første gang filmatisert i 1938.

Musikk: Egil Monn-Iversen
Regi: Jan Erik Düring etter Harald Tusbergs musikklystspill
I rollene bl.a Rolv Wesenlund, Britt Langlie, Sølvi Wang, Tom Tellefsen og Rolf Sand
Pressekontakt: Anna-Marie Normann , tlf. 23 04 78 53