Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 fredag 25. desember 1998 kl 22.05 Edward om Edward

Edward om Edward (t)


NRK1 1. juledag fredag 25. desember kl 22.05
Edward om Edward (1:2)

Århundrets kjærlighetshistorie
En av verdens mest berømte kjærlighetshistorier, om hertugen og hertuginnen av Windsor, blir for første gang fortalt av et medlem av kongefamilien. Dronning Elisabeths yngste sønn, Edward, forteller om sin grandonkel Edward i en versjon som tidligere var vært holdt bak lukkede dører til nå.
Det er prinsens eget produksjonsselskap som har laget dokumentaren i to deler om kongen som sa fra seg tronen for kjærlighetens skyld. Vi får høre den kongelige versjonen av historien som rystet det britiske imperiet og sjokkerte verden i 1930-årene.

Nøytralt portrett
Fra et unikt utgangspunkt som kongelig, gir prins Edward et fortrolig, men nøytralt portrett av sin grandonkel og hans kone Wallis Simpson. Han får imidlertid liten hjelp av sin mor eller dronningmoren, som ifølge britiske aviser var lite henrykt over dokumentaren. Ingen av dem ønsket å kommentere prinsens \"avsløringer\" foran kameraet. Men eldre mennesker som var en del av eventyret rundt hertugen og hertuginnen av Windsor, er med på å krydre historien.

Århundrets kjærlighetshistorie
Vi får høre om en av det 20. århundres største kjærlighetshistorier. Det handler om romantikk, sorg, anger og personlig smerte som fikk tragiske følger for kongefamilien.
Da prins Edvard lagde dokumentaren i 1996, var det 60 år siden hans grandonkel abdiserte. Edward var konge i bare noen få måneder før han gav opp tronen i 1936 for å gifte seg med kvinnen han elsket, Wallis Simpson, en skilt, amerikansk sosietetskvinne.
I 1937 ble hans bror kronet Kong Georg VI, mens Edward og hans nye kone fikk tittelen hertugen og hertuginnen av Windsor.

Abdikasjon og eksil
Dette første programmet fokuserer på omstendighetene rundt Edwards abdikasjon og de første årene han levde i eksil i utlandet. Dokumentaren belyser også hans desperate forsøk på å vende tilbake til landet han elsket og hans sterke ønske om at hans kone skulle få tittelen \"hennes kongelige høyhet\", slik at de begge ble likestilt.
Hertugen og hertuginnen av Windsor forlot Frankrike og fløy i all hast til Spania og Portugal i 1940. Hertugen møtte ved en anledning Hitler, og i kjølvannet av dette møtet oppstod rykter om landssvik. Statsminister Baldwin var lite begeistret for hertugens sympati for nasjonalsosialismen i Tyskland, og mange mente at Edward ble \"forvist\" til Bahamas, hvor han var guvernør i fire år.

Program 2, som sendes i NRK1 i morgen, handler om hertugen og hertuginnens etterkrigsår i Paris, der de levde et luksuriøst liv.
NRK1 fredag kl 22.05

Bilde (elektronisk via NTB/Data-tv/Internett)
Hertugen og hertuginnen av Windsor, Edward og Wallis Simpson, ble verdens mest berømte ektepar.

Britisk dokumentar, 1996
Ved prins Edward
For mer informasjon: Gunilla Gaarder, tlf. 23049364
Pressekontakt i Fjernsynets informasjonsavdeling: Siri G. Meyer, tlf. 23048123