Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 torsdag 16. februar 2006 kl 22.35 Filmplaneten viser: Requiem for a dream

En urovekkende god film

Ellen Burstyns rolle som den ulykkelige kvinnen Sara skaffet henne en Oscar-nominasjon (Foto: Artisan Entertainment/Thousand Words)
Ellen Burstyns rolle som den ulykkelige kvinnen Sara skaffet henne en Oscar-nominasjon (Foto: Artisan Entertainment/Thousand Words)
Filmen er basert på romanen av Hubert Selby Jr., og handler om fire personer som hver på sin måte er fanget i dophelvetet. På mange måter er det vrangsiden av den amerikanske drømmen regissøren Darren Aronofsky presenterer sitt publikum.

Egentlig er det vanlige, skikkelige folk vi har med å gjøre. Sara (Ellen Burstyn) er ganske ensom, der hun bor i en diger gård, og i åpningen av filmen ser vi henne lenke fast tv-n – til ingen nytte. Sønnen Harry (Jared Leto) panter den likevel for å få penger til dop, men i utgangspunktet er han en ung mann med store planer og drømmer sammen med kjæresten Marion (Jennifer Connelly).

Moren er på sin side avhengig av fjernsynet, og hiver seg på slankepiller den dagen hun får beskjed om at hun kan få være med i et tv-show. Harry og kameraten Tyrone begynner å selge litt dop, bare for å få en startkapital her i livet.

Om filmen
Ellen Burstyn fikk en Oscar-nominasjon for rollen som Sara. Hun skildrer nakent og hemningsløst den ulykkelige kvinnens pillenedtur og rop om hjelp.

Sønnens og vennenes reise inn i fornedrelsen er like intens. Jared Leto, som spiller Harry, ble for øvrig bedt om å holde seg unna sex og sukker i 30 dager for bedre å kunne forstå heroinsuget han simulerer i filmen.

Regissøren Darren Aronofsky er ikke ute etter sympati for de fire hovedpersonene, han er snarere ute etter å gjøre inntrykk på publikum. Og det gjør han til gangs.

Filmplaneten viser
Hver torsdag etter "Filmplaneten"s sending, sitter Mikael Lerøen klar for å presentere kveldens film. Dette er filmer som på en eller annen måte gjort seg bemerket ute i verden.

De blir sendt i samme flate som Niern, under samletittelen "Filmplaneten viser".


Amerikansk drama (2000)
Originaltittel: "Requiem for a Dream"
Med: Ellen Burstyn, Jared Leto, Jennifer Connelly, Marlon Wayans, Chris McDonald
Regi: Darren Aronofsky
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78