Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 søndag 30. mai 1999 kl 19.30 Maestro Matti - trekkspillbygger

Maestro Matti - trekkspillbygger (t)

NRK2 søndag 30. mai kl 19.30
Maestro Matti - trekkspillbygger

Tusenkunstner på trekkspill

Han lærte seg kunsten i Italia. I dag er Matti Luukinen Finlands eneste trekkspillbygger - et håndverk han utøver i sitt hjem langt ute i ødemarken.
Matti Luukinen er en mann med mange talenter. Han er lærer, musiker, komponist og trekkspillbygger. Som tiåring fikk han sitt første trekkspill, som broren Vainö hadde kjøpt av en tømmerhuggervenn. Men trekkspillet var i dårlig stand og Matti bestemte seg for å prøve og reparere det. Slik oppstod hans interesse for å spille og bygge trekkspill.
Som ung turnerte Matti med sitt eget band på dansetilstelninger. Matti spilte og komponerte, mens broren Vainö var bandets vokalist.

Selvlært
Matti har skaffet seg all sin kunnskap om trekkspillet hjemme hos seg selv i sitt eget \"akademi\". Aki Lievonen - en kjent trekkspiller og instumentbygger fra Viborg - har innviet han i kunsten å stemme et trekkspill. Matti bygger nye og reparerer gamle trekkspill. I hans verksted skapes de eneste finske trekkspillene. En gang i året reiser Matti til den kjente trekkspillbyen Castel Fidaro i Italia for å kjøpe reservedeler til trekkspillene.

Matti underviser i trekkspill på musikkinstituttet på hjemstedet Salla. Det er derfor neppe noen tilfeldighet at det finnes mange trekkspillere nettopp her. Matti og en gruppe musikere fra instituttet øver årlig inn en operette som han planlegger, arrangerer og regisserer. Den framføres på Salla-dagene.

NRK2 søndag kl 19.30

Finsk dokumentar fra YLE
Pressekontakt: Anne-Marie Astad, tlf 23 04 98 41