Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 20. november 2002 kl 21.30 Faktor: Pianisten som hoppet av

Veien tilbake til musikken

Sigurd Slåttebrekk fikk internasjonal anerkjennelse for sin musikk (NRK-foto: Ole Kaland)
Sigurd Slåttebrekk fikk internasjonal anerkjennelse for sin musikk (NRK-foto: Ole Kaland)
- Dette er ikke ment som noe comeback, sa pianisten Sigurd Slåttebrekk (34 år) i forbindelse med sin konsert under Oslo Kammermusikkfestival i august i år. Han vil ikke tilbake til et hektisk konsertliv som i sin tid var så stressende at han hoppet av karusellen. Det skjedde i 1995, og i mange år rørte han ikke klaveret i det hele tatt.

Nå ønsker han ikke lenger å holde seg unna podiet, og i år, sju år senere har han både gjort en ny plateinnspilling og gitt en soloaften i ”Den Gamle Logen”. Men hva var det som skjedde med den suksessfulle pianisten? Var det prestasjonsangst, eller et ønske om å leve uten det kontinuerlige presset om å yte maksimalt?

Internasjonal anerkjennelse
Da Slåttebrekk gav ut sitt første album i 1996 med musikk av Ravel, ble han sammenlignet med mestere som Giesking, Michelangeli, Cortot og Rubinstein i internasjonal presse. Hans utsøkte klangbehandling, tekniske briljans og den dype forståelsen for undertonene i Ravels musikk ble applaudert. Mange ventet på flere innspillinger, men de kom aldri. Nå er han snart klar med sitt andre album, denne gang med musikk av Schumann. I forbindelse med konserten i ”Logen”, der han spilte det samme programmet som på platen, skrev en kritiker: ”Slåttebrekk er på plass. Det er godt for oss alle.”

Vil fortsette med musikken
Nå forsøker Slåttebrekk å finne en gylden middelvei i sitt liv. Noen få konserter i året, undervisning ved Norges Musikkhøyskole, og ellers et vanlig familieliv. En vanskelig balansegang, men selv mener han at det er verdt et forsøk. Han er ikke lenger i tvil om at det er musikk han vil arbeide med, på en eller annen måte.

Hoppet av en lysende karriere
Sigurd Slåttebrekk er født og oppvokst i Stavanger. Han begynte tidlig å spille, vant ungdomskonkurranser og startet som 15-åring studier med professor Einar Steen-Nøkleberg ved Norges Musikkhøyskole i Oslo, der han senere tok diplomutdannelse. Han har også vært student ved Julliard School of Music i New York. Han debuterte i 1991, og ble ”årets debutant” til strålende kritikker. Dette ble startskuddet til en internasjonal karriere. Han fikk engasjementer i hele Norden, Berlin, Paris og Chicago. På denne tiden gjorde han mellom 50 og 60 konserter i året. I 1994 var han ferdig på Musikkhøyskolen, og like etter bestemte han seg for å si nei til flere oppdrag.

I kveld forteller ”Faktor” Sigurd Slåttebrekks historie, og følger ham på veien tilbake i rampelyset.

Om ”Faktor”
”Faktor” er en serie egenproduserte dokumentarer som våger å ta standpunkt, med en nær og personlig fortellerstil. Med mennesket i fokus ønsker ”Faktor” å gi tilstedeværelse og sette enkeltmennesket i en større sammenheng.

Egenprodusert dokumentar
Prosjektleder: Cathrine Wik
Programskaper: Anne E. Andersen
Pressekontakt: Eirin Grytbakk , tlf 23 04 86 96