Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 17. oktober 2001 kl 20.00 Barmeny

Greske godbiter

Lars Barmen har besøk av den greske kokken Nikolaos Katsanis. (Foto: Helge Semb)
Lars Barmen har besøk av den greske kokken Nikolaos Katsanis. (Foto: Helge Semb)
Godbiter fra det greske kjøkken står på menyen hos Lars Barmen i kveld. Han har invitert den greske kokken Nikolaos Katsanis, som skal vise oss noen av sine kunster.

Det greske kjøkken består av mye mer enn tsatsiki og mousaka. Kokekunsten i Hellas har 4000 år lange tradisjoner, og verdens første kokebok ble skrevet av grekeren Archestratos 300 år f. Kr. Sesampai og oksegryte er blant rettene som blir servert i kveldens ”Barmeny”.

Squashpai
2 squash
2 ss salt
3 vårløk
2 ss hakket mynte
2 egg
sort pepper
200 g fetaost
100 g cottage cheese
5 ss fin semulegryn
1 dl olivenolje
100 + 100 g hvetemel
6 ss olivenolje

Riv squash grovt på rivjern. Tilsett salt og bland godt. Ha den revne squashen over i et dørslag og la den renne godt av seg i ca. 1 time. Kutt vårløk i skiver og bland i squashen Tilsett mynte, egg, pepper, fetaost, semulegryn og cottage cheese. Bland godt.
Hell 1 dl olivenolje i en ildfast form. Sikt inn 100 g mel i oljen. Legg på squashblandingen og sikt på resten av melet. Drypp over 6 ss olje. Bak i ovn på 200 grader i 20 minutter. La den hvile 20 minutter før den serveres.

Oksegryte
2 ss olivenolje
2 ss solsikkeolje
800 g oksekjøtt (kokekjøtt) i terninger
1 laurbærblad
2 hakkede gule løk
1 dl hvitvin
1 boks hakkede tomater
salt og pepper

Varm olivenolje og solsikkeolje i en kasserolle, brun kjøttet i oljen og tilsett laurbærblad, løk, hvitvin og tomater.
Kok til kjøttet er mørt og smak til med salt og pepper.

Auberginekompott
2 auberginer
2 ss olje
2 ss mel
1 dl melk
salt, pepper
100 g pecorino eller parmesan
1 egg
flatpersille til pynt

Del auberginene på langs og bak dem i ovn på 200 grader i 30 minutter. Skrap ut innholdet og finhakk det.
Varm olje i en kasserolle og rør inn melet. Spe med melken under omrøring og kok opp. Tilsett hakket aubergine, krydre med salt og pepper og rasp ost og tilsett egg i kompotten.
Server kjøttet med kompotten og pynt med flatpersille.

Sesampai
5 ss ristede sesamfrø
2 ss brødkrumme
4 ss hakkede valnøtter
1 knust nellik
2 ts malt kanel
3 ss sukker
4 flak filodeig (kan kjøpes frossen i innvandrerbutikker)
2 ss maisolje

Bland sesam med brødkrumme og valnøtter i en bolle, tilsett nellik, kanel og sukker
Pensle filodeig med olje, spre sesamblandingen over deigflakene og rull dem sammen til pølser. Legg pølsene over i et ildfast fat. Pensle med litt olje på toppen. Bak i ovn på 200 grader i 40 minutter til deigen er gyllen og sprø.

Kryddersirup
2 dl vann
5 dl sukker
2 nellik

Kok opp vann, sukker og nellik og hell over sesampaien etter at den er tatt ut av ovnen. La den trekke i 20 minutter før servering.

Egenprodusert matprogram
Programleder Lars Barmen
Ved Are Fiva og Bjørn Holmgren
Pressekontakt Anna-Marie Normann, tlf. 23 04 78 53

Bilder
Lars Barmen har besøk av den greske kokken Nikolaos Katsanis. (Foto: Helge Semb)

I kveld serveres det oksegryte med auberginekompott. (Foto: Helge Semb)