Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 3. desember 2000 kl 17.30 Deilig er julen: Fire reisende forteller

Deilig er julen: Fire reisende forteller


NRK1 søndag 3. desember kl 17.30
Deilig er julen: Fire reisende forteller (1:4)

Siv Nordrum tilbake på skjermen

Siv Nordrum, tidligere anker i Dagsrevyen, gjør et aldri så lite comeback på NRK1 i desember. Hun skal lede fire adventsprogrammer fra Kulturkirken Jakob i Oslo. Med alvor iblandet humor ser hun nærmere på norske jule- og adventstradisjoner, med god hjelp av fire gjester som alle har erfaring fra andre kulturers markering av denne tiden. Den første gjesten er greske Kiriaki Samuelsen.

44 år gamle Kiriaki Samuelsen vokste opp i en trygg storfamilie i Hellas. En dag ble livet hennes snudd på hodet. På et vaskeri i den greske byen Thessaloniki treffer hun norske Ivar. Han er på vei fra Norge til India til fots. Etter tre møter har de bestemt seg for en felles framtid, og Kiriakis lange reise mot nord begynner.

Og møtet med \"Nordpolen\", som hun spøkefullt kaller Norge og innbyggerne, ble på ingen måte lett. Kiriaki, som var vant med at alle bryr seg med alle på godt og vondt, opplevde plutselig å bli betraktet som brysomt påtrengende, og måtte legge sterke bånd på seg selv.

Sterk tradisjon
For den gresk-ortodokse kvinnen ble det også underlig å komme inn i et samfunn så lite bygget på ritualer.

- Alle dager er like her i landet. Bortsett fra i jula. Da skjer det noe, da går det an å skille dagene fra hverandre, sier Kiriaki. Derfor liker hun denne tida på året best.

Grekerne har i tillegg en mye sterkere tradisjon for å se seg selv i historisk sammenheng, og Kiriaki nevner Goethes teori: Den som ikke kan se seg selv i en 3000 års sammenheng, lever fra hånd til munn.

Men møtet med \"Nordpolen\" kan likevel ikke ha vært helt avskrekkende. I dag har Kiriaki bodd her i 23 år, og har fått to sønner. Og selv om hun ikke er spesielt betatt av norske \"gymsal-juler\", er hun med og feirer også dem.

Andre gjester
Gjester i øvrige program er Ljubisa Rajic, professor i nordiske språk og litteratur ved universitetet i Beograd og vietnamesiske Than Ba Mai som kom til Norge som båtflyktning i 1979 og i dag er leder for barn og unge i den katolske kirken i Oslo. I det siste programmet møter vi tateren Frantz Johansen, som i dag er misjonær og jobber blant annet med kloakkbarna i Romanias hovedstad.

NRK1 søndag kl 17.30

Egenprodusert religiøst program
Programleder: Siv Nordrum
Prosjektleder: Marion Klaseie, 23042633
Pressekontakt: Anne Bekkevold, 23048956 (anne.bekkevold@nrk.no)

Bilder
1.Siv Nordrum leder adventsprogrammene i år på NRK1. (NRK-foto: Ole Kaland)

2.Møtet med \"Nordpolen\" ble ikke lett for greske Kiriaki Samuelsen (t.h.) Her sammen med programleder Siv Nordrum. (NRK-foto: Ole Kaland)