Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 fredag 21. oktober 2005 kl 00.05 Salig soul - soulmusikkens historie

Soulen fra sør

Sommeren 1967 sto Otis Redding på scenen foran 200 000 stort sett hvite publikummere under popfestivalen Monterey. Endelig hadde en svart artist slått gjennom i det hvite massemarkedet, og oppskriften på suksessen kom fra sørstatene.

Bare fem år tidligere hadde Redding vært en ukjent sanger, men ved hjelp av Stax Records i Memphis ble han selve symbolet på 60-tallets soulmusikk som gikk over rasegrensene.

Jim Stewart og Estelle Axton, begge hvite, var grunnleggerne av plateselskapet der musikere kom sammen for å lage musikk – uavhengig av hudfarge. Selskapets evne til å skape superstjerner av upolert talent ble kopiert av andre plateselskap, og sørstatslyden influerte stadig flere.

Rick Hall’s Fame Studio var en av suksessene fra sør, som blant annet ga verden Percy Sledge og "When a Man Loves a Woman". Låten ble den sørlige soulens første nummer én hit, og snart skulle selskapet oppleve en enda større suksess med nå legendariske Aretha Franklin.

Om serien
Fra å være underklassens rå og upolerte musikk, har den svarte populærmusikken vokst til en milliardindustri som dominerer hitlister over hele verden. Denne BBC-dokumentarserien i seks deler tar oss med gjennom sjangerens utvikling de femti siste årene, og historien fortelles av dem som kjenner den best: De største artistene, produsentene, musikerne og musikkviterne.

"Salig soul – soulmusikkens historie" er produsert av det samme teamet som blant annet har produsert "Singel og sang" og "Howdy – countrymusikkens historie". De to kritikerroste seriene har tidligere blitt sendt på NRK.

Britisk dokumentarserie i seks deler (2005)
Originaltittel: Soul Deep – The Story of Black Popular Music
Episodetittel: Southern Soul
Produsert av: BBC
Prosjektleder NRK: Niels Bierge
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/995 39 252 ei


LENKER
  • Les mer