Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 mandag 20. desember 1999 kl 19.35 Innblikk: Hvem skal eie livet?

Innblikk: Hvem skal eie livet?


NRK2 mandag 20. desember kl 19.35
Innblikk (11:11)Hvem skal eie livet?:

Bør jordas skatter være vår fellesarv?

Hva hadde du sagt hvis du oppdaget at legen din tjente gode penger på celler han hadde funnet i ditt blod? Og du ikke fikk ett øre! Hva skjer med mennesker og miljø nå som vi kan ta patent på selve livet? Bør noen eie genressursene som vil føre til en revolusjon i det tredje årtusen?
I det siste programmet i NRK2s store samtaleserie inviterer programleder Guro Tarjem til en samtale om hvem som skal eie livet. I universitetsbiblioteket i kveld møter vi rådgiver i Norsk Bonde- og småbrukarlag, Aina Edelmann og Peter Johan Schei, som er norsk forhandlingsleder i biodiversitet.
Programmet følger opp problemstillinger fra dokumentarserien \"Det tredje årtusen - til livets pris\".
Celler fra milten til et menneske. En mus som utvikler kreft. Bakterier som spiser olje. En hellig, indiansk medisinplante fra Amazonas. Alle har det felles at de er levende organismer eller grunnleggende enheter for liv. Men de betegnes som menneskelige oppfinnelser, og de er kjøpt og betalt for at eieren skal tjene store penger.
Menneskets bruk av naturen er urgammel. I dag tar denne utnyttelsen en ny vending fordi det er blitt mulig å ta patent på liv. Men hvem skal eie livet? Pengesterke firmaer som har mulighet til å lage produkter vi ønsker? Urbefolkning og småbønder som har kunnskapen om gen-ressursene? Landene der forekomstene finnes? Eller kanskje bør Jordas skatter være menneskehetens fellesarv? Er det i så fall mulig å gjennomføre i vår globaliserte verden?

Om serien
NRK2 startet 11. oktober en stor samtaleserie i 11 deler der profilerte programledere fra radio og fjernsyn intervjuer personer de mener kan gi viktige perspektiver og innspill til samfunnsdebatten. Gjennom dialog og diskusjon skal \"Innblikk\" gi kunnskap, innsikt, refleksjon og være en møteplass for ulike syn og vurderinger.
Rammen rundt det hele er Universitetsbiblioteket i Oslo, og en del av grunnlaget for samtalene er en kronikk som blir lagt ut på Internett.
- Vi sitter ofte med interessante temaer vi ikke får brukt i korte nyhetsinnslag eller debattprogrammer. \"Innblikk\" gir mulighet til en mer utdypende samtale om tema fra forskjellige samfunnsområder. Disse kan variere fra skolepolitikk, litteratur og genforskning til teknologi og miljøpolitikk, opplyser redaktør for serien, Audgunn Oltedal, som understreker at det ikke er lagt opp til noen \"krangleform\" på samtalene.

NRK2 mandag kl 19.35

Bilde (Via Scanpix/Internett)
Programleder Guro Tarjem inviterer rådgiver i Norsk Bonde- og småbrukarlag, Aina Edelmann (t.h.) og Per Johan Schei, som er forhandlingsleder i biodiversitet, til en samtale om hvem som skal eie livet. (NRK-foto: Ole Kaland).

Redaktør: Audgunn Oltedal
Programleder i kveld: Guro Tarjem
Prosjektleder: Gerd Inger Polden
Pressekontakt i Fjernsynets informasjonsavdeling: Siri G. Meyer, tlf. 23048123