Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 4. februar 2009 kl 22.35 Migrapolis: Opprør

Når engasjement blir opprør

Mohammed Alsabeq (t.v.) og Jonathan Jensen deltok i demonstrasjonene mot krigen i Gaza.  (Foto: Arne Raanaas, NRK)
Mohammed Alsabeq (t.v.) og Jonathan Jensen deltok i demonstrasjonene mot krigen i Gaza. (Foto: Arne Raanaas, NRK)
For mange unge går engasjementet over til opprør når de føler at samfunnet ikke gir rom for ytringene deres. I Migrapolis møter vi mennesker som får utløp for opprørstrang og protest på ulike måter.

- Det er raseri, det er sinne, det er hat. Hat mot den israelske regjeringens handlinger, sier Jonathan Jensen. Sammen med Mohammed Alsabeq var han midt oppi demonstrasjonene i Oslo som endte i gateslag.

- Det har ikke hjulpet med prat i media, sier Mohammed. - Jeg kommer fra Midtøsten selv. Da jeg var med på å demonstrere, tenkte jeg både på mine venner palestinerne, og mitt eget folk. De har alltid blitt plaget av Israel og USA, sier Mohammed.

De to ungdommene tror bråket i Oslo skyldes at mange unge er sinte og ikke vet hvordan de skal få ut frustrasjonen sin på annen måte.

- Mange føler at å knuse ruter og gjøre hærverk er den eneste måten å få ut aggresjonen på, sier Mohammed.

Fra blitzer til smertekunstner
Håvve Fjell var en aktiv blitzer i sin ungdom, og hyppig å se i demonstrasjoner. Nå er han kunstner og grunnlegger av gruppa Pain Solution. Han henger seg opp i kroker festet i huden, han syr sin egen kropp fast i en stol, han bader i gnistregn og flammer.

Håvve Fjell forsvarer ungdommene som raser over krigen i Gaza. Han mener det er sunt å få utløp for frustrasjon, og at det må forventes av ungdommer i den alderen.

I Migrapolis møtes Håvve og ungdommene Jonatan og Mohammed. Spørsmålet er om disse tre har noe til felles.

Dyrenes venn
Therese J. Simonsen Rye i Tromsø er dyreverner. Hun har engasjert seg for hjemløse dyr, og er sint og opprørt over kommunen som ikke oppretter et eget hus for hjemløse dyr i Tromsø.

Som leder av Dyrebeskyttelsen i Tromsø har Therese demonstrert mot kommunen og mot pelsoppdrett. Men hun har aldri beveget seg utenfor lovens rammer.

Egenprodusert flerkulturelt magasin
Produksjon: NRK Østlandssendingen (2008)
Prosjektleder: Veslemøy Hvidsteen
Pressekontakt: Helene Amlie , 23 04 77 51 – 95 10 02 99
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900, info@nrk.no


LENKER
  • Migrapolis