Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 16. mai 1999 kl 20.45 5 på

Den udødelige salamander


NRK1 søndag 16. mai kl 20.45
Den udødelige salamander

Myteomspunnet vesen

I middelalderen var det en generell oppfatning at salamanderen hadde overnaturlige evner. Den kunne leve i ild, og den kunne slokke ild. Og den var meget giftig. Salamanderne har levd på jorden i over 150 millioner år. De finnes i alle farger og størrelser fra tre centimeter til en og en halv meter.
I denne britiske naturfilmen følger vi livssyklusen og atferden til den marmorerte salamanderen, fra egg til parringsstadiet.
Filmen viser en elskovsnatt i South Carolina når salamandere i titusentall kommer ut av sitt løvskjul. Det er styrtregnet som stimulerer dem til å delta i noe som ikke kan beskrives som noe annet enn en orgie. Fjellene rundt gir en fabelaktig ramme rundt en av de mest sensuelle forføringsspill i dyreverdenen. En mannlig rødbent salamander viser fram sine fremste attributter, sine bein, og sakte leder han sin partner inntil hun gir etter for hans sjarm.

Gikk på land
Salamanderne er amfibier med hale, og deres forfedre kravlet opp av innsjøer og sumpområder lenge før dinosaurene kom på banen. De hadde myk, fuktig overflate, noe som tilsynelatende ville gjøre dem svært sårbare. Men faktisk hadde de et helt våpenarsenal til å forsvare seg mot slanger, mus, ja til og med mot ulv. Også egne artsfrender kan være en trussel. I Nord-Amerika vil f.eks. en rødrygget salamander som blir angrepet av en selsalamander gi slipp på liten del av sin egen hale for å distrahere angriperen, mens den selv kommer seg unna.

Høyt og lavt
Siden de kunne formere seg på land, forflyttet salamanderne seg inn i de tropiske regnskogene hvor de fikk forskjellig utseende og størrelse som harmonerte med livsstilen. Noen salamandere lever hele sitt liv i trekroner høyt over bakken, mens andre lever under jorda. Og de som har spesielt klebrige føtter, kan klatre opp i trærne og komme seg unna farene som lurer på bakken.
Det er mange myter knyttet til salamanderne, blant annet at de skulle ha overnaturlige evner. Men faktum er at deres naturlige forsvarsmekanismer og vellykkede erobring av land har gjort det mulig for salamanderne å overleve på jorda i millioner av år.

NRK1 søndag kl 20.45
Tidligere sendt 26.10.1997

Bilder (via Scanpix/Data-tvInernett)
Salamanderen krøp opp av sumpene 100 millioner år før dinosaurene kom på banen. (Foto: Mark Staniszewski/BBC)

Produsert av BBC i samarbeid med NRK.
Norsk kommentar: Hans Chr. Alsvik
Originaltittel: The Immortal Salamander
Prtessekontakt: Fjernsynets informasjonsavdeling tlf. 23 04 78 46