Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 8. januar 2008 kl 22.30 Safari

Toscani i Safari

I Safari handler det om kunst som tøyer grenser. Tidligere reklame-guru for klesvaremerket Benetton provoserte med sine fotografier – nå er han på ferde igjen i Italia. Og kunstprosjektet Life Exchange i New York har latt vilt fremmede mennesker bytte liv med hverandre.

Fotografen Oliviero Toscani er kjent for å systematisk bryte tabuer i sine prosjekter. "Å være kontroversiell er å være levende", sier Toscani, fotografen bak de mange omstridte kampanjene for kleskjeden Benetton, der han fikk sparken i 2001. Nå har bildene hans igjen skapt oppstyr og blitt forbudt i hjemlandet. Denne gang er det en opplysningskampanje mot anoreksi som skaper furore.

Finnes det ingen grenser for denne mannen? spør Safari. Møte med Oliviero Toscani på jobb i Paris følger i sendingen.

Analyse av eks’en
Den franske kunstneren Sophie Calle har laget kunst av brevet der eks-kjæresten dumpet henne. Hun spurte 107 kvinner om å tolke og analysere eks’en ut ifra e-posten som knuste hjertet hennes. Safari møter henne i Venezia.

Life Exchange
Å overta andres liv er en idé som har vært tema både for skrekkfilmer og realityserier, og faktisk også kunstprosjekter. Forrige gang var på syttitallet, og nå i høst tok en dansk kunstnergruppe opp igjen ideen og gjennomførte et ukelangt prosjekt i New York. Åtte frivillige deltok og byttet liv med hverandre for ett døgn. Safari følger Life Exchange i verdensmetropolen.

Noe helt annet
17. januar åpner Kunstindustrimuseet i Oslo en stor retrospektiv utstilling med emaljekunstneren Grethe Prytz Kittelsen. Hvis navnet ikke gjør at det ringer noen bjeller, vil du ganske sikkert gjenkjenne noen av grytene eller fatene hennes, kanskje du har laget mat i dem? Prytz Kittelsen har blitt kalt dronningen av skandinavisk design.

Egenprodusert kunst- og kulturmagasin fra NRK Kultur (2007)
Programleder: Jeannette Platou
Prosjektleder: Jo Raknes
For ytterligere spørsmål: Vaktsjef i Safari, Ales Ree 913551803/23042493 eller
Kontaktperson: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900 info@nrk.no