Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 fredag 4. mai 2007 kl 23.15 Snapphaner

Blodig krig

Snapphanene er fra venstre Svart-Stina (Malin Morgan), Räddstor (Jörgen Persson) Nils Geting (André Sjöberg), David Swartz (Adam Lundgren) og Josua Swartz (Samuel Hellström) (Foto: Johan Paulin)
Snapphanene er fra venstre Svart-Stina (Malin Morgan), Räddstor (Jörgen Persson) Nils Geting (André Sjöberg), David Swartz (Adam Lundgren) og Josua Swartz (Samuel Hellström) (Foto: Johan Paulin)
"Snapphaner" er en svensk serie i tre deler om heltemot, hevnlyst og forbudt kjærlighet i Skåne mot slutten av 1600-tallet.

Året er 1678 og Sverige og Danmark er i strid om Skåne. I denne striden mister den dypt troende Nils Geting alt han har kjært og hengir seg til motstandsbevegelsen, snapphanene. Geting vil ha hevn og blir en del av Nordens blodigste frihetskrig. Det blir en krig preget av slagsmål, tortur og kjærlighet.

Samtidig reiser kongens rådgiver og nærmeste betrodde, Gabriel Lejonhufvud, rundt i Skåne for å fremtvinge innbyggernes lojalitet mot kongen. Med seg har han sin forlovede Hedvig Sparre og kongens krigskasse som Nils Geting får i oppdrag å stjele.

"Snapphaner" gikk i Sverige sist jul og skapte rabalder blant TV-seerne.
Ikke så mye for den voldelige historien og scenene som utspiller seg på skjermen, men for det gammelskånske språket selv folk i Skåne slet med å skjønne…

Til tross for at historien skal gi et innblikk i konfliktene i Sør-Sverige på denne tiden er store deler av eventyret spilt inn i Litauen. Drøye 2400 statister er med i produksjonen og det ble bygget en hel landsby i 1600-tallsstil som siden ble brent ned.

Innkjøpt svensk krimserie (2006)
Originaltittel: Snapphanar
Produsert av: FilmLance International AB for SVT
Regi: Måns Mårlind og Björn Stein
Med: Andre Sjöberg (Nils Geting), Adam Lundgren (David Swartz), Anders Ekborg (Lejonhuvud), Tuva Novotny (Hedvig Sparre), Malin Morgan (Svart-Stina), Samuel Hellström (Josua Swartz)7, Gustaf Skarsgård (Kung Karl XI), Kim Bodnia (Mogens) m. fl.
Pressekontakt: Anna-Marie Normann, tlf. 23 04 99 18/988 588 80,