Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 10. mars 1999 kl 19.35 Helse-Refleks

Helse Refleks


NRK1 onsdag 10. mars kl 19.35
Helse- Refleks

Fikk hjelp på privat klinikk

I 1989 ble Arne Skarseth skadet i en bilulykke. Han ble påkjørt bakfra. I flere år slet han med nakkesmerter. På Hamar fikk han ikke hjelp fra det kommunale helsevesenet. Dermed gikk veien til en privat klinikk i Oslo.
Den 45 år gamle tobarnsfaren som jobber ved Posten på Hamar, ville nødig bli hundre prosent uføretrygdet. Arne Skarseth trengte nemlig smertebehandling, men hjemfylket hans, Hedmark, hadde kapasitetsproblemer og kunne ikke tilby ham noe som helst. En lege ved Rikshospitalet anbefalte ham derfor en privat smerteklinikk i Oslo. Der fikk han blokadebehandling, det vil si injeksjoner i nakken. Denne behandlingen kunne også Hamar sykehus gi, men der prioriterte man ikke Arnes smerter.
Behandlingen i Oslo gjorde at han slapp å bli hundre prosent ufør. Han kunne fortsette i jobben. Men Osloturene har kostet ham nærmere 100000 kroner i kjøreutgifter, utgifter som trygdevesenet nekter å dekke.

Menn på slankekurs
Menn trenger også å slanke seg. Nå er dette blitt en ny trend og det finnes nye opplegg tilpasset menn. Kuren er mer mosjon og sunnere kosthold.

Mavedans mot bekkenløsning
\"Kvinner med bekkenløsning er en glemt gruppe\", skriver en seer til Helse-Refleks. Men noen vet råd. Vi møter Vienoula Røe som er høygravid med et barn på 6 kg. Under forrige graviditet var hun nærmest lammet av bekkenløsning. Men nå har hun drevet med mavedans og er sterk som en tyr. Kan mavedans virkelig hjelpe?

Vev på avveier
\"Karrierekvinnens sykdom\" er den blitt kalt, fordi den som regel dukker opp sent i 20-årsalderen og er mest vanlig blant barnløse kvinner. Vi snakker om endometriose. Dette er en tilstand der vev som ligner på livmorslimhinnen finnes utenfor livmoren og fester seg på eggstokkene, bukhinne, tarmene eller urinblæren og blir til cyster. Det er særlig kvinner med sterk menstruasjonsblødning som får endometriose. Lidelsen er påvist hos hver femte kvinne i fruktbar alder. Men bare hver femtiende trenger behandling.
NRK1 onsdag kl. 19.35

Bilde (via Scanpix/Internett/Data-TV)
Kan mavedans hjelpe mot bekkenløsning? Møt høygravide Vienoula Røe i kveldens \"Helse-Refleks\". (NRK-foto: Anne Liv Ekroll)

Arne Skarseth fra Hamar får smertebehandling av overlege Bjørn Fagerlund i Oslo. Hvem skal betale reiseutgiftene, så han slipper å gå uføretrygdet?

Egenprodusert fra Faktaavdelingen
Pressekontakt Fjernsynets informasjonsavdeling: Anne Bekkevold, 23 04 89 56
Programleder: Helene Sandvig
Prosjektleder: Gunnar Grøndahl

\0\0\0