Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 mandag 8. mars 2004 kl 19.35 Michael Moores USA

Årets mann

Michael Moore har bestemt seg for å opprette sin egen spesielle æresbevisning. "The Awful Truth: Man of the Year"-prisen går til Ira Rennert fordi hans firma er det firmaet som forurenser mest i hele USA.

Men som Moore selv sier, var Rennert alt for opptatt med å forurense til å komme for å motta prisen. Derfor drar Moore ut for å gi den til ham. Det hele ender med at Rennert blir så provosert at han går rettens vei for å stoppe Moore. Retten slår fast at Moore må holde seg på 45 meters avstand (150 feet) til Rennert og hans firma.

I utgangspunktet er ikke det noe problem for Moore, bortsett fra at Rennert har kontor i Rockefeller Center som ligger midt på Manhattan i New York. Bedre blir det ikke når Moore blir invitert til å være gjest hos Conan O’Brien, for hans talkshow sendes fra nettopp Rockefeller Center…

Om Michael Moore
Michael Moore omtales som et helrødt fyrverkeri av en satiriker, aktivist og patriot. Han forarger og morer seere og lesere verden over med sin humoristiske, men flengende kritikk av maktmennesker, korrupsjon og dobbeltmoral i USA. Både i filmene, bøkene og tv-serien bruker han humor som våpen.

Moore slo gjennom med dokumentaren "Roger and Me" i 1989, og vant i 2003 Oscar for filmen "Bowling for Columbine". I høst kom boka "Dude, Where’s My Country?" som suste rett til topps på New York Times’ bestselgerliste. Hans forrige bok, "Stupid White Men", var USAs mest solgte faktabok i 2002 og solgte mer enn fire millioner eksemplarer verden over.

Tv-serien "The Awful Truth", som på norsk har fått tittelen "Michael Moores USA", er tatt opp i 1999. Likevel er den fortsatt skremmende aktuell. Denne første sesongen filmes foran et entusiastisk studentpublikum. Dette gir programmet en egen nerve, og Michael Moore bruker publikum aktivt til å kommentere reportasjene, komme med spørsmål osv.

Innkjøpt amerikansk satiredokumentar
Originaltittel: The Awful Truth
Regissør: Michael Moore
Prosjektleder: Niels Bierge
Pressekontakt: Frøydis Haug, 23 04 99 18/ 98 48 02 78