Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 19. februar 2002 kl 22.30 Bokbadet

Lars Saabye Christensens siste store

Lars Saabye Christensen er gjest i Bokbadet i kveld. (NRK-foto: Anne Liv Ekroll)
Lars Saabye Christensen er gjest i Bokbadet i kveld. (NRK-foto: Anne Liv Ekroll)
Lars Saabye Christensen er nærmest blitt kritiker-kanonisert for romanen ”Halvbroren”. Nå har han også fått Nordisk råds litteraturpris. I kveld blir det gjensyn med forfatteren på Rockefeller i Oslo.

”Halvbroren” handler om en halv bror og en hel bydel, Fagerborg i Oslo. Her vokser halvbrødrene Fred og Barnum opp. – Hvis du hadde slått disse to brødrene sammen, ville det kanskje blitt en hel bror, sier Saabye Christensen.

Familien i romanen har tre kvinner som hver for seg bærer på et stort savn. Mennene er totalt fraværende.

Et særtrekk ved Saabye Christensens romanpersoner er at de har en eller annen form for defekt. Slik er det også i ”Halvbroren”. Barnum er svært lav; han er den minste gutten på Fagerborg. Ellers er han en indianer som går rundt i byen og er på vakt hele tiden. Enten blir han jult opp, eller han blir rusket i krøllene. Begge deler er like ille. Fred vet at han kom til verden på grunn av en voldtekt, en ondskapsfull, rå handling. Han er et ufrivillig menneske.

Kritikerne måper
”Halvbroren” har fått kritikerkoret til å måpe. De mener romanen er det største som har hendt norsk litteratur siden Hamsun. ”Halvbroren” er en krønike fra moderne tid, om halvbrødrene Fred og Barnum og deres lidelselsferd til helvete og opp igjen, som Dante i den guddommelige komedie.

”Best siden Beatles, full av overraskelser og mysterier, slik at lesersuget bare øker helt til side 650” skriver VG, og Aftenposten stemmer i: ”Et eventyr av en roman. Forfatteren har aldri briljert som nå. Den lodder så dypt at det i en anmeldelse er umulig å avspeile alle psykologiske lag, enn si utrede den rike og elegante tekstveven…” Dagbladet mener at ”Halvbroren” er ”…hamsunsk i sitt anslag, i sin tvetydige tributt til fantasien, til det Hamsun selv kalte ”Den guddommelige galskap som dikterfantasien nærer seg på””.

Egenprodusert kulturprogram
Programleder Anne Grosvold
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83

1.Lars Saabye Christensen er gjest i Bokbadet i kveld. (NRK-foto: Anne Liv Ekroll)
2.Lars Saabye Christensen og Anne Grosvold. (NRK-foto: Anne Liv Ekroll)