Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 tirsdag 22. mars 2011 kl 21.30 Bokprogrammet

Studentromaner


Collegefilmen er en velkjent genre fra USA, men hva skjer når norske forfattere skriver romaner fra studentlivet?

I år kommer ikke mindre enn tre romaner fra studentmiljøet på Blindern, og det de har til felles er at de handler om opprør, vold og terror. Hva er det med norske studenter? Hvorfor er de så sinte? Bokprogrammet møter de tre aktuelle forfatterne og også en av de som startet trenden på 2000-tallet.

Gi meg et sverd
Studenten Frank er en av hovedpersonene i debutanten Gunnar B. Høgstmyrs roman "Gi meg et sverd" (2011). Frank avskyr det meste ved universitetet, som de palestinaskjerfkledde studentene og de venstrevridde professorene. Han er dritlei av autoritetene på Blindern og de gamle 68-verdiene, som han ser som en trussel mot den frie meningsutveksling. Sammen med kjæresten Cynthia starter Frank en terrorgruppe. Målet er å befri en hjernevasket befolkning.

Geriljakrig
Rune Berglund-Steen og Alexander Aarvik debuterer begge i år, med henholdsvis "Geriljaliv" og "Skuddsikker". I Aarviks bok møter vi en desillusjonert legestudent som hopper av studiet og tar seg jobb som vekter på et kjøpesenter. Han kjenner en dyp forakt for menneskene som jobber der og for de som handler der. En dag koker det over for han og han bestemmer seg for å gjøre noe aktivt med hatet sitt.

Berglund-Steens bok kommer til høsten og er mer satirisk og humoristisk. I hans bok møter vi også en ung mann som studerer på Blindern. Han blir kjæreste med en jente som er aktiv i en geriljagruppe som jobber for fri hasj. Han blir med og kjemper innbitt for fri hasj, med Che Guevaras bok "Geriljakrig" som håndbok.

Mattis Øybø skrev sin studentroman for noen år siden, og fikk svært god mottagelse. I boken "Alle ting skinner" møter vi hovedpersonen Otto som holder en forelesning på universitetet om sammenhengen mellom revolusjonær teori og praksis, med utgangspunkt i den tyske terrorgruppen Rote Arme Fraktion. Ryktet om den interessante og progressive foreleseren sprer seg, og han tiltrekker seg mange tilhørere. Noen tar ham på ordet.

Egenprodusert litteraturprogram (2011)
Programleder: Siss Vik
Prosjektleder: Bjørn Hulleberg
Pressekontakt, Anja Nylund Hagen, tlf 911 64 716
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900