Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 tirsdag 16. mai 2000 kl 19.30 ... og i Tornedalen skinner sola

... og i Tornedalen skinner sola (t)

NRK2 tirsdag 16. mai kl 19.30
...og i Tornedalen skinner sola (3:3)

Livsstilen, språket og kulturen

Språket i Tornedalen har i perioder vært forbudt. Hvilken rolle spiller tornedalsfinsk for den spesielle kulturen og livsstilen i dalen? Her er meningene delte. I det tredje og siste programmet om Tornedalen i grenselandet mellom Sverige og Finland settes fokus på historien og språket.

Mange av innbyggerne mener at det kun er språket som har formet menneskene i Tornedalen, mens andre mener at det er dalens spesielle historie og nærheten til Finland som er det helt avgjørende.

Forskeren Olof Hederyd fra Haparanda, forteller om sine studier som har resultert i flere historiske bøker. Vi får også se klipp fra publikumssuksessen \"Den gråtande kon\" som ble spilt i Övertorneå sommeren 1999 . Og i serien \"forfatterportretter\" er det Mikael Niemis tur.

Om serien
Finnes det noen framtid i grenselandet mellom Sverige og Finland? Ja, svarer ungdommene. Riktignok tenker flere på å flytte sørover, men drømmen er å vende tilbake og la egne barn vokse opp i Tornedalen - stedet i Sverige som nevnes sist i værmeldingen. En svensk dokumentarserie i tre deler forteller om livet, kulturen, tankene og de muntre historiene i denne historiske dalen som har gitt innbyggerne identitet og tilhørighet.

Programleder Hasse Alatalo dukker opp på ulike steder i Tornedalen i løpet av den fargerike serien med historier, trekkspill og sang.

NRK2 tirsdag kl 19.30

Svensk dokumentarserie i tre deler fra SVT2
Programleder: Hasse Alatalo
Pressekontakt i Fakta/Innkjøp: Gunilla Gaarder, tlf. 23049364
Pressekontakt i Fjernsynets informasjonsavdeling: Siri G. Meyer, tlf. 23048123