Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 19. mai 2003 kl 19.30 Puls

Prostatakreft

Anbjørg Sætre Håtun ser nærmere på prostatakreft i kveldens
Anbjørg Sætre Håtun ser nærmere på prostatakreft i kveldens "Puls". (NRK-foto: Anne Liv Ekroll)
For å oppdage brystkreft eller celleendringer i livmorhalsen blir kvinner kontinuerlig sjekket gjennom masseundersøkelser. Hvorfor blir ikke slike undersøkelser også brukt for å oppdage prostatakreft hos menn? spør programleder Anbjørg Sætre Håtun i kveldens Puls.

Hvert år registreres 3 000 nye tilfeller av prostatakreft i Norge, og 1 200 må gi tapt til sykdommen. Til sammenligning rammer brystkreft 2 500 kvinner hvert år, og 800 av kvinnene dør.

Gode erfaringer fra utlandet
Menn kan sjekkes for prostatakreft gjennom en enkel blodprøve som kalles PSA-prøve. Til tross for at denne metoden finnes, har myndighetene valgt å ikke starte med masseundersøkelser. Denne krefttypen rammer som regel eldre, og det har vært spørsmål om hvorvidt en behandling vil kunne hjelpe menn som allerede har for eksempel hjerte- og karsykdommer. Dessverre er det stadig yngre menn som får beskjed om at de har prostatakreft, og de vanligste bivirkningene av en behandling er impotens eller inkontinens. Nå viser erfaringer fra blant annet USA at masseundersøkelser med PSA-prøver forebygger nye tilfeller av krefttypen, og det utvikles stadig nye og bedre behandlingstilbud med færre bivirkninger. Så hvorfor har vi ikke slike undersøkelser i Norge?

Er du redd for å tale?
Er du en av de som kan grue seg i ukevis hvis du for eksempel må holde en tale i en konfirmasjon? Eller holde foredrag på jobben? Å snakke høyt i forsamlinger er vanskelig for mange, enten de skal holde foredrag, undervise eller holde tale i selskap. I kveld gir programleder Anbjørg Sætre Håtun deg råd om hvordan du kan mestre frykten din dersom du har angst for å holde taler.

Vi skal ogsmå møte noen ildsjeler som vier livet sitt til å hjelpe andre mennesker. Tre ganger i uka renser de sår til narkomane og andre rusmisbrukere på ”plata” i Oslo.

Egenprodusert helsemagasin
Programleder: Anbjørg Sætre Håtun
Prosjektleder: Marie Sjo
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96