Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 torsdag 12. juni 2003 kl 22.40 Migrapolis

Dobbeltliv

Thomas Garberg Hansen ble født med jentekropp, men har alltid følt seg som en gutt (Foto: NRK)
Thomas Garberg Hansen ble født med jentekropp, men har alltid følt seg som en gutt (Foto: NRK)
Det er mange måter å leve dobbeltliv på. Å svitsje mellom to kulturer kan innebære et slags dobbeltliv. Men det finnes mer utfordrende rollebytter enn det. Menneskene vi treffer i denne ukens "Migrapolis" har hver på sin måte erfart hvordan det er å skifte identitet. I noen tilfeller kan det være uproblematisk – i andre tilfeller svært omfattende og utfordrende.

Thomas Garberg Hansen ble født med jentekropp, men har alltid oppfattet seg selv som gutt. Som voksen fikk han fjernet brystene og får hormonbehandling slik at han fysisk sett er blitt mer og mer mann. Ingen som treffer ham i dag, vil være i tvil om at det er mann han er. Han har alltid blitt tiltrukket av kvinner og lever sammen med en kvinne i dag. I tillegg er den første kjæresten hans fortsatt venn og støttespiller. Hun avviste ham ikke den gangen hun oppdaget at "gutten" hun var forelsket i hadde jentekropp.

Reporter Rajan Chelliah blir med Thomas ut for å treffe henne også. I dag er Thomas en harmonisk ung mann – lykkelig over å kunne leve som den mannen han egentlig er.

Falsk identitet på jobben
Walter Andersen er privatetterforsker og må ofte skjule sin egentlige identitet på jobben. Mange av oppdragene han får handler om utroskap. Klientene hans lurer på om mennesker de har et nært forhold til egentlig lever et dobbeltliv. Som privatetterforsker har Walter stor forståelse for at folk ønsker å vite om de blir bedratt. Spaning er en viktig del av jobben.

I tillegg er han blant annet ekspert på fingeravtrykk etter å ha lært teknikken av FBI. Han har tidligere vært lærer på Politihøgskolen og saksbehandler i Justisdepartementet. Reporter Thanh-Tam Ngo blir med Walter Andersen på jobb.

Bytter mellom to kulturer
Richa Chandra er førstegenerasjons nordmann, med et sterkt forhold til sine indiske røtter. Hun er utdannet dataingeniør og jobber som programmerer og systemutvikler hos Preventi medisinske senter. Hun føler seg mest komfortabel i vestlige klær når hun er ute og på jobb, men det første hun gjør når hun kommer hjem er å skifte til indiske klær.

Ricahs mor, Shikha Chandra, var veldig opptatt av å lære barna sine om indisk kultur, og ikke minst lære dem å snakke hindi. Så når Richa var liten, slo hun over til hindi i det hun krysset dørstokken hjemme.

Klassisk indisk dans er en svært viktig del av Richas liv – "det er halve livet mitt" forteller hun reporter Anniken Mihle. For 20 år siden startet hennes mor Damini House of Culture for å ivareta den indiske kulturarven for indere bosatt i Norge. Her både danser og underviser Richa - Alle har jo sine roller, sier Richa. - Mange er en annen på jobben enn hjemme. Men vi har så mye større skille på det rollebyttet - den store kontrasten mellom norsk og indisk. Derfor ser det ut som et dobbeltliv.

Egenprodusert flerkulturelt magasin
Prosjektleder Marianne Mikkelsen
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83