Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 17. november 2000 kl 22.55 Junkies

Junkies (ttv)


NRK2 fredag 17. november kl 22.55
Junkies

Narkomane i hovedrollen

De er nederst på rangstigen. De har meldt seg ut av et samfunn som avskrev mange av dem allerede som barn. I kveldens Dok22 kommer et titalls narkomane til orde på sine egne premisser. Alle har de til felles å bli stemplet som kriminelle. Deres overordnede mål er å unngå abstinenshelvetet. Hver dag. Koste hva det koste vil!

\"Junkies\" retter et kritisk søkelys på den foreldete og feilslåtte narkotikapolitikken som føres i et land som smykker seg med å være på verdenstoppen når det gjelder humane holdninger. I grell kontrast til dette ligger Oslo på topp i Europa når det gjelder overdosedødsfall.

Det er en film om konsekvensene av narkotikapolitikken, der de narkomane selv spiller hovedrollen. De forteller om sin tanker om sin egen tilværelse, om samfunnets behandling av dem, men også om hva de tenker om helt andre spørsmål og problemstillinger.

Viderefører fornedrelsen
Som voksne har mange nærmest gjort det til en livsstil å videreføre fornedrelsen de følte i barndommen. Andre har valgt å bryte tvert med fellesskapets verdinormer og karrierekarusellen som de bare føler forakt for.

Filmen er blitt vist på norske kinoer, og den fikk positiv omtale. Aftenposten skrev følgende: \"Junkies er en norsk film om narkotika som tilhører toppklassen blant dokumentarer om emnet, også internasjonalt sett. Så usminket er aldri dette dokumentert på norsk film før. Heller ikke så troverdig.\"

\"Det er en ærlig, usentimental film, hvor stoffmisbrukere i Oslo og Bergen står fram med sine liv. Aller viktigst med Junkies er at filmen krever respekt for menneskeverdet\". (Dagbladet).

\"Det er et opprørende dokument, selv om ganske få ukjente momenter trekkes inn. \"Junkies\" byr ikke på lettvinte løsninger. Det er tvert imot filmens styrke at de sentrale skikkelser portretteres slik at de viser problemet som sammensatt og komplisert.\" (Adresseavisen).

NRK2 fredag kl 22.55
Samproduksjon mellom Subfilm og NRK
Regi: Trond Kvist
Pressekontakter: Gunilla Gaarder, tlf. 23049364 (gunilla.gaarder@nrk.no) og Siri G. Meyer, tlf. 23048123 (siri.gronning.meyer@nrk.no)