Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 tirsdag 8. juni 1999 kl 20.35 Folkets århundre: Skyttergravskrig

Folkets århundre: Skyttergravskrig (tt


NRK2 tirsdag 8. juni kl 20.35
Folkets århundre (2:26)

Skyttergravskrig

Hvis tidligere århundrer tilhørte aristokratiet og den fornemme elite, har vårt århundre blitt preget av den jevne manns innsats og organisasjonsevne. Men det har kostet mye blod, og blodigst av alt var kanskje første verdenskrig.
BBCs storslåtte serie om vårt århundre begynte tirsdag i denne uka, og i kveld kommer altså avsnitt nummer to. Her får vi dokumentert hvordan hele samfunnet blir trukket inn i krigen. Millioner av mennesker deltar direkte på slagmarken, og et uhyggelig antall må meningsløst bøte med livet. På hjemmefronten blir de sivile mobilisert til krigsindustrien. Derfor blir også slike sivile mål offer for direkte angrep. Vårt århundre har skapt noe nytt: Den totale krig!

Om serien
Serien er en kronologisk og tematisk kavalkade over vår nære fortid og den tiden vi lever i, en av BBCs mest påkostede dokumentarer gjennom tidene. Hver av de 26 delene tar utgangspunkt i en bestemt dato heftet til viktige begivenheter opp gjennom tiårene.
Forskere og reportere har gravd i film- og fjernsynsarkiver og historisk stoff over hele verden. Noe av dette stoffet er aldri tidligere publisert.
En meget lang rekke av innflytelsesrike mennesker er intervjuet om historiske hendelser. BBC har brukt fire år på produksjonen. Leder av prosjektet har vært Peter Pagnamenta, en av BBCs mest erfarne produsenter. Det må heller ikke underslås at BBC har hatt mye god produksjonshjelp fra sin samarbeidspartner WGBH, den amerikanske public servicestasjonen i Boston.
De norske kommentarene i serien blir lest av Ole Christian Lagesen.
Neste avsnitt i serien blir å se allerede førstkommende lørdag kl 21.55.

NRK2 tirsdag kl 20.35
Tidligere sendt NRK1 1.1.98

Bilder (via Scanpix/Internett)
1. Albert Powis, amerikansk soldat i 1. verdenskrig sier i et intervju: Hver gang jeg høreret korps spiller militærmusikk for jeg frysninger på ryggen!

2. Engelske Walter Hare og forloveden før avreise til skyttergravene. - Jeg fikk prøve fem skudd med gevær før jeg ble sendt til Frankrike som soldat. For øvrig så jeg aldri en granat og jeg så aldri et maskingevær.

Britisk dokumentarserie i 26 deler
Norske kommentarer: Ole Chr. Lagesen
Originaltittel: People\'s Century
Pressekontakt: Anna-Marie Normann, tlf. 23 04 78 53