Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 6. juli 2008 kl 18.30 Tett på dyrene

Afrikas varulv

Tett på dyrene: Villhunden er et av Afrikas mest truede dyr. Mange hater den, men andre forsøker å redde den fra utryddelse. 
 (Foto: Henrik Nordvig)
Tett på dyrene: Villhunden er et av Afrikas mest truede dyr. Mange hater den, men andre forsøker å redde den fra utryddelse. (Foto: Henrik Nordvig)
Den afrikanske villhunden er det mest effektive rovdyret på savannen. Den er et flokkdyr, men har vanskelig for å ta opp nye hunder i flokken. Tett på dyrene følger dramaet med villhundene i Ree Park når tre hunner skal settes sammen med fem hanner.

Dyreparkdirektør Jens Stagegaard har reist til savannen i Sør-Afrika for å hente villhunder og geparder til Danmark. Det trengs flere hanner for å sikre bestanden i dyreparken.

Utfordrende dyretransport
Nå skal dyrene til sitt nye hjem, og det er en krevende oppgave å få de redde og farlige dyrene inn i transportkassene. Hundene må bedøves for å få dem inn i hver sin kasse, og det er risikabelt. Bedøvelsen må doseres riktig uten at man vet hva dyrene veier. Det er også viktig å treffe riktig med pilene for at bedøvelsen skal ha riktig virkning.

Etterpå er det gepardenes tur, og de oppfører seg helt annerledes. Det går an å lokke dem inn i transportkassen med kjøtt.

Et farlig liv for nykommerne
I Ree Park er dyreparkdirektør Jesper Stagegaard spent på hvordan nykommerne vil bli mottatt. Villhundene er flokkdyr og godtar ikke inntrengere uten videre. Det er stor sannsynlighet for slåsskamper både for villhunder og geparder, og i verste fall kan de drepe hverandre.

Det er det er spennende om det blir krig eller kjærlighet. Går det bra, kan en sunn bestand av geparder og villhunder i dyreparken være sikret.

Om serien
Vi kommer helt inn på livet til de ville dyrene i den nye omgangen av "Tett på dyrene" fra Danmarks Radio, og denne serien viser dyrene både i naturlige omgivelser og i dyrehagen. Dyreparkdirektør Jesper Stagegaard tar oss med både til Nord-Amerikas prærie og Afrikas savanne for å hente hjem ville dyr.

I serien følger vi dyrene fra de blir fanget til de kommer inn i sitt nye, danske hjem. Og her er det spennende å se om de klarer å venne seg til de nye omgivelsene og til hverandre. Formålet med å hente dyrene langveisfra er å få dem til å yngle og tilføre frisk blod til bestanden.

Dansk dokumentarserie
Produksjon: Danmarks Radio (2007)
Originaltittel: Tæt på dyrene
Kontaktperson: Berit Ekholdt, tlf 23 04 94 50 / 99 79 77 43
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900 info@nrk.no