Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 30. juli 2001 kl 22.00 Dok22: En far

Familiefaren som ble uteligger

Chris Triffo har laget en ærlig og sterk dokumentar om sin egen far som lever som uteligger.
Chris Triffo har laget en ærlig og sterk dokumentar om sin egen far som lever som uteligger.
I 1970 var Roger en vellykket familiefar tilhørende middelklassen, med kone, fire barn og et pent hjem. 20 år senere har han vært i fengsel flere ganger enn han kan huske, inkludert en 10 år lang straff på mentalinstitusjon for å mishandlet sin mor med en hammer. Nå lever han på gaten.

Det er en av hans sønner, Chris Triffo, som har laget ”En far”. I arbeidet med dokumentaren håpet Chris å finne svar på alle de spørsmålene som har forfulgt ham hele livet. Hvorfor forlot Robert familien? Tenkte han noen gang på dem? Hvorfor ville Roger drepe sin mor?

Lys fremtid
Roger Triffo var høyt utdannet innen økonomi og kunne se en lys fremtid i møte. Tragedien startet da han begynte med narkotika, og hans personlighet forandret seg totalt. Da han forlot familien, gikk han inn i en kaotisk og mørk verden med alkohol, narkotika og schizofreni.

Preget av oppveksten
”En far” er like mye en film om Chris Triffo selv som om hans far. Den er sterk, opprivende, ærlig og samtidig objektiv. Den inneholder intervjuer med Roger, Chris’ bror Scott, søsteren Sam og Chris selv. Søsknene er sterkt preget av sin oppvekst, men forstår at Roger ikke var et monster, og at det er for enkelt å legge all skyld på ham.

- Jeg kjente ikke min far i det hele tatt før jeg laget dokumentaren, sier Triffo som forteller hvor pinlig det var å se Roger på gaten. – I hele mitt liv hadde jeg ikke vært i stand til å kalle ham far.

Etter å ha laget dokumentaren er ikke Chris lenger flau over Roger som han nå greier å kalle far.

Prisbelønt
Chris Triffo laget ”En far” i 1998 da han var 33 år. Da var han allerede en anerkjent regissør med flere dokumentarer bak seg, men ”En far” er den første som handler om hans egen familie.

”En far” har vunnet utallige priser, blant annet for beste regi og beste dokumentar, både i Canada og USA.

Chris Triffo er president i Partners in Motion som har produsert dokumentaren.

Kanadisk dokumentar fra 1998
Originaltittel: Dad
Produksjon: Partners in Motion
Pressekontakt:Hilde Ljøen, tlf. 23 04 72 36,

Bilde
Chris Triffo har laget en ærlig og sterk dokumentar om sin egen far som lever som uteligger.