Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 mandag 8. juni 2009 kl 20.10 Da pengane erobra verda

Det perfekte ekteskap?


Det økonomiske "ekteskapet" mellom USA og Kina er temaet i den sjette og siste episoden i serien om verdensøkonomiens historie. Professor Niall Ferguson beskriver framvekten av en ny nasjon han kaller Chimerica.

Siden 1990 har de tidligere så risikofylte markedene i Asia, Latin-Amerika og Øst-Europa vært bedre investeringer enn det amerikanske eller britiske aksjemarkedet.

Dette forklarer Ferguson med framveksten av "Chimerica", som står for halvparten av den globale økonomiske veksten de siste åtte årene.

Ekteskapskrise
Men hvordan kan det være fornuftig at fattige, sparsomme kinesere låner ut penger til rike, amerikanske storforbrukere? Vil ekteskapet overleve finanskrisen, eller går det mot en skitten skilsmisse?

I denne siste episoden i serien tar Niall Ferguson oss blant annet til børsen i Chongqing, som ligger sørvest i Kina og er den hurtigst voksende byen i verden. Han besøker også Hong Kong, der handelshuset Jardine Matheson har hatt sin maktbase siden 1840-tallet. I tillegg skal vi til Washington, New York, Buenos Aires og Moskva.

Om serien
Er du en av dem som føler at den pågående finanskrisen er litt av et mysterium? Da bør du få med deg den britiske serien "Da pengane erobra verda". Den viser at situasjonen vi er i nå, slett ikke er unik.

Niall Ferguson, Harvard-professor i historie og økonomi, tar for seg grunnsteinene i verdensøkonomien og setter finanskrisen i en forståelig sammenheng. Han går tilbake til 1300-tallet og viser at pengenes historie alltid har handlet om oppgang som er blitt avbrutt av total kollaps og nedgangstider.

Hver av de seks episodene tar for seg en slik krise, der boblen har sprukket etter en økonomisk framgangsperiode og verden har tatt en ny retning.

Britisk dokumentarserie i 6 deler
Originaltittel: The Ascent of Money
Produksjon: Channel 4 (2008)
Programleder: Niall Ferguson
Pressekontakt: Helene Amlie, 23 04 77 51 / 95 10 02 99
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900
Les mer: The Ascent of Money


LENKER
  • The Ascent of Money