Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 fredag 23. juli 2004 kl 20.00 En vill ny verden

Menneskeskapte oaser

Et kraftverk gir varmt og deilig vann til hundrevis av sjøkuer. (Foto: BBC)
Et kraftverk gir varmt og deilig vann til hundrevis av sjøkuer. (Foto: BBC)
Mange dyrearter ble utryddet da menneskene kom til Nord-Amerika, mens andre dyr lærte å tilpasse seg den menneskestyrte nye verden. Et kraftverk i Florida er blitt en oase for hundrevis av sjøkuer på grunn av det varme spillvannet.

Sjøkuene er en sky dyreart som ikke er noe glad i mennesker. Men det varme vannet gjør at de strømmer til kraftverket, og det hele har blitt en stor turistattraksjon.

Utryddet menneskene mammuten?
Mammuten ble utryddet i Nord-Amerika på samme tid som menneskene kom dit, men var det grunnen til at den forsvant? Forskerne har funnet ut at menneskene hadde gode redskaper og drev omfattende mammutjakt. Men teorien om at jakt førte til utryddelse, blir svekket fordi vi vet at både kameler og villhester forsvant på samme tid. Forskerne har ikke funnet tegn på at menneskene jaktet på disse dyrerasene.

Dermed styrkes klimateorien. På slutten av istiden var klimaet svært ustabilt. Store regnskyll gjorde prærien om til skog mens andre områder ble utsatt for langvarig tørke. Beitedyrene måtte dermed stadig skifte oppholdssted, og mange taklet ikke denne overgangen.

Europeerne kommer
For drøyt 500 år siden kom europeerne til Amerika, og dette betød store omveltninger for dyrelivet. Et eksempel er at hesten vendte tilbake. Indianerne tok den raskt i bruk, og fikk dermed overtak på bisonen. Etter hvert fikk også bisonen en sterk konkurrent om beitemaken, kveget.

Byens dyreliv
Byen er bygd for mennesker, men også mange dyre- og fuglearter har tilpasset seg livet i byen, for det er enkelt å finne mat der. Elgen trekker for eksempel ned til byene om vinteren for å spise alt fra hagebusker til juletrebelysning. En annen fordel for elgen er at ulven ikke tør oppholde seg i byen.

Også andre arter har funnet nye måter å leve på. En fabrikkpipe i Portland, Orgeon huser 40 000 brunseilere hver natt, og under en bro i Austin flyr det over en million flaggermus ut ved solnedgang.

Om serien
Gjennom tre episoder vil den britiske dokumentarserien "En vill ny verden" vise seerne hvordan det så ut da de første menneskene kom til Nord Amerika.

Både i Alaskas permafrost og i Floridas sumper har forskerne nå funnet rester etter dyr som levde under istiden. Dette materialet har gitt dem ledetråder både til hva slags dyr som vandret på steppene, og også hvordan de levde. Hvilken innvirkning har disse prehistoriske skapninger hatt på dagens dyrearter, og hvordan klarte de å overleve i det svært ugjestmilde klimaet? Bli med tilbake til istiden og se verden gjennom øynene til de første jegerne.

Innkjøpt dokumentar fra BBC
Originaltittel: Wild New World – Land of the Mammoth
Produsert i 2002
Norske kommentarer ved Frode Stang
Pressekontakt: Frøydis Haug , 23 04 99 18 / 98 48 02 78